Så farlig är t-banan

597 våldshändelser har rapporterats - på ett år

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
Tre knivhöggs av våldsmannen I förrgår överföll en 35-årig man flera människor i tunnelbana vid Medborgarplatsen och Skanstull. Just Medborgarplatsen är en av de mest våldsdrabbade stationerna i Stockholm med 20 rapporterade incidenter förra året.
NYHETER

Våld och ordningsproblem är vanligast på T-centralen.

På tunnelbanestationen Johannelund händer nästan ingenting.

Totalt rapporterades 597 våldshändelser i Stockholms tunnelbana under 2004.

Aftonbladet kan i dag redovisa Connex egen statistik över händelser i tunnelbanan 2004.

Under förra året finns 7320 incidenter rapporterade. En majoritet (92 procent) är ordningsproblem av olika slag. Våldshändelserna utgör bara åtta procent.

T-centralen i topp

Mest våld rapporterades från T-centralen, Slussen och Fridhemsplan. På stationer som Islandstorget, Kristineberg och Hallunda noterades däremot inte en enda våldshändelse.

T-centralen toppar också listan över anmälda ordningsproblem - exempelvis narkomaner och berusade - med Kungsträdgården på andra plats och Fridhemsplan på tredje.

Connex trygghetschef Peter Assor poängterar att de inringda händelserna i rapporteringssystemet inte alltid kontrollerats av polis eller ordningsvakter. Siffrorna ger inte heller en exakt bild av var en händelse har inträffat:

"Visar en temperatur"

-Många fall åtgärdas på knutpunkter där man har mer resurser. Men siffrorna visar en temperatur på vad som händer i kollektivtrafiken, säger Assor.

Det är utifrån siffrorna i Connex händelsedatabas som företaget bestämmer var de ska satsa sina bevakningsresurser.

T-centralen är givetvis den station som Connex och polisen bevakar mest. Peter Assor menar att en bidragande orsak till att flest händelser rapporteras därifrån är att det finns så många ögon på plats.

-Polisen och vi har mycket fokus på T-centralen, så de som vill hitta på något gör det inte där, de åker till en annan station, säger Assor.

"Byter hellre på Slussen"

Nere på en av T-centralens perronger träffar vi en av alla de resenärer som passerar varje dag. Robert Marshage, 31, bor på Lidingö och är mycket medveten om att T-centralen ibland kan vara en osäker plats:

-Många underviker att gå till T-centralen. De byter hellre tåg vid Slussen eller någon annan stans, säger Robert Marshage.

Joachim Kerpner