125 000 för varje aktivist

Så mycket kostade ”Slaget om Åre”

Foto: URBAN ANDERSSON
LUGNT OCH STILLSAMT I går demonstrerade cirka 150 personer mot det kontroversiella toppmötet i Åre. Demonstranterna hade samlats på en parkeringsplats vid kabinbanan.
NYHETER

ÅRE

50 miljoner – 125 000 kronor per demonstrant.

Det kostade slaget om Åre.

För att undvika kravaller liknande dem i Göteborg kallades nästan 1 700 poliser till Åre och Östersund.

Men Nato-kritikerna mobiliserade inte i motsvarande utsträckning. När det stod klart att USA:s utrikesminister Condoleezza Rice inte skulle komma till mötet noterade polisen omedelbart att intresset sjönk i aktivistkretsar.

Till demonstrationen i går, på en parkeringsplats vid kabinbanan, kom knappt 150 personer. Ungdomarna som protesterade mot Sveriges samarbete med Nato fotograferades och filmades av fyra fotografer från säkerhetspolisen.

400 demonstrerade

Under de två dagarna av protester i Åre och Östersund demonstrerade sammanlagt 400 människor. Polisens insats under mötet kostar 50 miljoner kronor, ungefär 125 000 per demonstrant.

– Jag är skrämd av den här utvecklingen, sa EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson efter mötet.

Riskanalysen inför mötet gjorde den öppna polisen och säkerhetspolisen gemensamt. Men när Condoleezza Rice lämnade återbud försvann en betydande del av hotbilden.

Polisens presstalesman Ulf Göranzon håller med om att insatsen kan verka överdimensionerad. Enligt honom var det aldrig aktuellt att minska insatserna när Rice inte kom till mötet.

– Dels är det svårt att veta på förhand vad som ska hända. Dessutom är omständigheterna väldigt speciella här uppe. Det är nio mil till flygplatsen och stora resurser krävs för att eskortera delegaterna hit och för att säkra vägen.

Alla parter nöjda

Polisen är nöjd med insatsen.

– Det vore underbart om alla stora arrangemang kunde vara så här fredliga. Arrangörerna av demonstrationerna har varit mycket seriösa, säger Ola Österling, som leder den grupp av dialogpoliser som jobbat nära aktivisterna.

Även demonstranterna är nöjda trots att uppslutningen blivit sämre än de hoppats.

– Det viktigaste är att media är här och att informationen når ut, säger Inga-Karin Bergman från Nätverket för global fred och demokrati.

Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM