Bilbomb i Madrid

Över 50 personer skadades

NYHETER

En bilbomb exploderade på en gata i Madrid på onsdagen och minst 52 personer skadades.

En baskisk tidning hade fått en förvarning från den väpnade separatiströrelsen ETA. Därför hann polisen utrymma området innan bomben, som bestod av två ryggsäckar med sprängämnen placerade i en skåpbil, gick i luften.

Explosionen ägde rum på förmiddagen i ett industriområde i nordöstra Madrid.

Fem personer hade så allvarliga skador att de fick föras till sjukhus.

Premiärminister José Zapatero drev i förra veckan igenom ett beslut i parlamentet om att regeringen kan öppna diskussioner med ETA om bara organisationen går med på att upplösas.

På onsdagen fördömde Zapatero sprängattentatet i skarpa ordalag:

– Jag upprepar: Regeringens mål är att bekämpa terrorism och äntligen få ett slut på den, sade han.

Bilbomben är det största attentat ETA utfört på länge. Det senaste året har rörelsen flera gånger sprängt småbomber i olika spanska städer långt utanför de baskiska provinserna. Varje gång har en förvarning ringts in till tidningen Gara, som är språkrör för ETA.

I november förra året sprängde ETA fem små bomber vid bensinmackar i Madrid. Då uppstod inga allvarligare skador.

Rörelsen anklagades av den förra konservativa Madridregeringen för att ligga bakom tågbombsattentatet i mars förra året. Den gången visade dock polisutredningen att islamistiska terrorister förövat dådet.

ETA har försvagats av polisräder och gripanden i både Spanien och Frankrike de senaste åren. Bilbomben och de tidigare små bomberna kan ses som en demonstration av att rörelsen fortfarande är i stånd att agera.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM