Andreas, 17, hittad välbehållen

Satt i en park i Sundbyberg

NYHETER

17-årige Andreas från Karlskrona som försvann under en klassresa i Stockholm i måndags kväll hittades välbehållen i Sundbyberg på onsdagskvällen.

– Han var vid god vigör, säger polisen till aftonbladet.se.

Men ännu vet ingen vad Andreas råkat ut för under de två dygn han varit försvunnen.

– Det känns bra att han är återfunnen, säger Kjell Lindgren, informationsansvarig vid Citypolisen, till aftonbladet.se.

Det var en pojke i en familj som tittade på en tv-sändning på kvällen där en bild på 17-årige Andreas visades, som erinrade sig att han strax innan sett en ung man sittande i en park i Sundbyberg.

Tog kontakt

– Så familjen åkte till parken och tog kontakt och till sist fick de fram ett telefonnummer, säger Kjell Lindgren.

Patrullen som kom till platsen kunde konstatera att det var rätt person, och Andreas, kunde strax därefter återförenas med sin mamma.

– Just nu låter vi familjen få ta hand om varandra. I sinom tid ska vi försöka utreda vad han har varit med om under de dryga två dygn han varit försvunnen, säger Kjell Lindgren.

Försvann i måndags

Den 17-årige pojken, som har autistiska drag, kom i måndags till Stockholm tillsammans med tolv andra elever och tre lärare för en kombinerad studie- och nöjesresa. Gruppen klev på måndagskvällen på en tunnelbanevagn på Kungsträdgårdens tunnelbanestation. Först när tåget startat upptäckte lärarna att 17-åringen inte var med.

Sedan han försvunnit sökte polisen igenom området runt t-banestationen och andra stationer längs samma linje, men utan resultat.

Eloge till stockholmarna

Strax efter försvinnandet ringde pojken en av sina lärare med sin mobiltelefon. Men sedan dess har han haft den avstängd.

Under onsdagen gick polisen ut med ett fotografi på pojken för att kunna få fler tips.

– Vi har fått massor med tips och jag vill rikta ett tack till alla stockholmare som engagerat sig i Andreas öde. Det ska de ha en eloge för, säger Kjell Lindgren.

Anmält händelsen

Andreas klasskamrater och lärare återvände under onsdagen till Karlskrona. Men skolans rektor, pojkens mamma och en socialarbetare stannade kvar i Stockholm.

Kommunen har enligt rutinen anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

Robert Triches, TT