Dödlig smitta i Piteå

Legionella hittat på flera pappersbruk

NYHETER

Legionellabakterier har hittats vid fem svenska pappersbruk.

Nu ska alla pappersbruk i Sverige kartläggas i jakt på bakterien som orsakar den fruktade legionärssjukan.

Foto: RALF BERGMAN
Smitthärd På flera pappersbruk i Sverige har den dödliga legionellabakterien hittats. Piteå är värst utsatt. Pappersbruket på bilden är ett annat än det som avses i artikeln.

Vid Kappa kraftliners pappersbruk utanför Piteå smittades en av de anställda av legionella i november 2004. Smittan kan troligtvis härledas till pappersbrukets bioreningsanläggning, där personalen sedan tid tillbaka tvingas bära andningsmask under arbetet.

– Det finns ingen kunskap på området. Det är därför pappersbruken har gått ut med den här undersökningen tillsammans med Smittskyddsinstitutet, Arbetsmiljöverket och Naturvårdsverket, säger Mikael Jansson, arbetsmiljöombudsman på Pappers, till TT.

Flera pappersbruk

Utbrottet i Piteå är det första kända utbrottet av sjukdomen vid ett pappersbruk.

Även vid SCA:s pappersbruk i Obbola utanför Umeå har bakterien påträffats, dock i mindre omfattning. Förutom i Piteå och Obbola har legionella hittats vid tre andra pappersbruk i Sverige.

Fem döda i Norge

I Norge har 34 personer insjuknat och fem personer dött i legionärssjuka, som orsakas av legionella. Den norska epidemin misstänks ha orsakats av utsläpp från ett kyltorn till en ventilationsanläggning i köpcentrumet Östfoldhallen i Rolvsöy nära Fredrikstad.Hela kylanläggningen stängdes under veckoslutet liksom en rad liknande anläggningar i närheten.Prover har tagits vid pappersbruk i Fredrikstad men dessa är ännu inte analyserade.

Rättelse om legionärssjukan

Mira Micic