Riksdagen vill att folket ska fira

Stora satsningar på nationaldagen runt om i landet

Foto: sofia ekström
NYHETER

Folkdans, idrott eller kanske traditionsenligt firande på Skansen?

Riksdagen satsar hårt på att få svenskarna att fira nationaldagen – nu när det är en röd dag.

Vi blev av med annandag pingst, men fick 6 juni. För första gången är nationaldagen i år en röd dag. Det uppmärksammas på många håll i landet med en rad aktiviteter.

En särskild kommitté har utsetts av riksdagen för att uppmuntra kommunerna att lägga lite extra krut på årets firande. Och många kommuner anordnar allt från folkdans till idrottsevenemang och framföranden av nationalsången. Men den som föredrar det årliga firandet på Skansen lär inte bli besviken.

- Det kommer att bli traditionellt firande som sänds i teve. I år kommer vi att avsluta med att kungen delar ut fanor och sen sjunger vi Du gamla du fria, säger Tom Thyblad som ansvarar för evenemanget på Skansen.

Rörelse och integration

Nytt för i år är även en satsning från Korpen. Drygt 70 städer i landet har anslutit sig och bjuder in sina invånare till folkfest med ledorden Fira så det känns i hela kroppen. Flera kommuner har riktat in sig på motion, men det finns även plats för andra aktiviteter.

I Stockholm är parollen i stället Fest i stan. Roger Mogert, socialdemokratiskt kulturborgarråd, säger att det har varit hektiskt att planera firandet efter riksdagens beslut i mars om att göra 6 juni till helgdag.

- Vi vill satsa på en bredd där alla kan hitta sitt sätt att fira nationaldagen, oavsett om det innebär att sjunga nationalsången eller att lyssna på information om svensk utrikespolitik, säger han.

Även på andra håll i landet är det tydligt att tiden är knapp. Med en och en halv vecka kvar har knappt hälften av 20 slumpvis utvalda kommuner som TT undersökte lagt ut information om nationaldagsfirandet på sina hemsidor.

Hoppar av

Den nya helgdagen har även orsakat en rad dispyter. I Södertälje hoppar föreningsrådet och moderaterna av firandet i protest mot att statsminister Göran Persson ska medverka. De har fått stöd från andra håll.

I Stockholm planerar vänsterpartiet och Ung vänster ett torgmöte som en protest mot att nazister utnyttjar dagen till, som vänstern menar, olämpliga ändamål.

Därför är 6 juni nationaldag

Kajsa Haglund/TT