Grodregnet

HD-ordförandens uttalanden väcker stor bestörtning

NYHETER

"Sexköp är som snatteri."

"Det finns ju så många änkemän som har svårt att få sex."

Grodorna har sprutat ur de inblandade under Thorsson-affären.

Nu tar sexköpslagens mamma Margareta Winberg (s) dem i örat:

-Deras människosyn gör mig bestört, säger hon.

Foto: Pressens Bild
CHEFENS FÖRSVARSTAL Här är ett smakprov på hur Bo Svensson, ordförande för Högsta domstolen, försvarar att kollegan Leif Thorsson får behålla sitt jobb trots att han erkänt att han begått brott – köpt sex.

I förrgår blev det klart att justitierådet Leif Thorsson, domare vid Högsta domstolen, får behålla sitt jobb - trots att han fällts för att ha köpt sex. I går beslutades att han placeras i L agrådet, som han önskat.

Sedan dess regnar det grodor.

Jämför med snatteri

-Han hade inte fått sparken för ett litet snatteri heller, sa justitiekansler Göran Lambertz (som lät Thorsson behålla jobbet) till Aftonbladet i går.

-Tvärtom kan man ju säga att han har djupa kunskaper i ämnet, skämtade Bo Svensson, ordförande för Högsta domstolen, i DN på frågan om inte Leif Thorsson borde hindras från att döma i sexköpsmål.

Dessutom förklarade han med följande ord hur konstigt utländska domstolar finner historien:

-Det finns ju många änkemän i det här yrket som har svårt att få sex. Det är som Fröding skriver i sin dikt: "Jag köpte min kärlek för pengar, för mig var ej annan att få".

Och till aftonbladet.se i går:

-Ur massmedial synpunkt är det ett gräsligt brott - både homo OCH sex.

De olika uttalandena har fått förra jämställdhetsministern Margareta Winberg (s) att gå i taket. Hon låg bakom sexköpslagen och har också flitigt marknadsfört den i resten av världen.

-Jag är bestört över denna människosyn. Och extra besviken över att den finns så högt upp i de rättsvårdande instanserna, säger hon.

Påverkar kampen

Har det påverkat kampen mot prostitution och människohandel?

-Sannolikt. Vi vet via polisens rapporter att antalet prostituerade har minskat eftersom de internationella traffickingligorna väljer andra länder när det blivit besvärligare i Sverige. Men om respekten för lagen är så låg här i vårt eget land får det troligen negativa konsekvenser, säger hon.

Ångrar sig

Dagen efter är Bo Svensson mycket ångerfull och tar tillbaka sina uttalanden.

-Jag insåg med en gång att det var det dummaste jag någonsin sagt och bad reportern att inte publicera. Men det gjorde han - tre gånger. Jag höll på att börja gråta när jag öppnade tidningen på morgonen.

Men vad menar du med att det finns så många änkemän i just domaryrket som har svårt att få sex?

-Jag sa inte i yrket, det har reporten missuppfattat. Jag talade om min belgiske kollegas reaktion, säger han.

Här är grodorna

Läs mer:

Tidigare:

Olle Castelius, Karin Lindblom