Sen - efter 10 minuter och 17 sekunder

Britterna tar reda på när man är för sen

NYHETER

När är man egentligen sen?

Och när ska man ringa och förvarna om förseningen?

Enligt en färsk brittisk undersökning anser engelsmännen att man är sen – efter 10 minuter och 17 sekunder.

Det är den brittiska webbsidan GetMeThere som drivs av en motororganisation som gjort undersökningen om landsmännens förseningströskel.

Snitttiden för en ”tillåten” försening är alltså 10 minuter och 17 sekunder innan man behöver ringa den man ska träffa och förvarna, men tio procent uppgav att de inte skulle ringa och varna om de så blev 30 minuter försenade.

Punktlighet bättre med åldern

Enligt undersökningen blir man punktligare ju äldre man blir:

82 procent av alla över 50 år, sa sig aldrig vara sena till någonting. Medan 20-åringarna visade större tendenser till att visa divalater och inte ringa även om de skulle bli en timme sena till ett möte.

– Personer under trettio tycker att det är ok att vara sena till fester eller en date, eftersom det signalerar att de tuffa, självsäkra och inte så desperata, säger psykolog Donna Dawson som en kommentar till undersökningen.

Viktigt att hämta barnen i tid

Det brittiska folket har dock saker de håller heliga. Endast tre procent anser att det är acceptabelt att vara sen för att hämta barnen på dagis och endast en procent skulle vara sena för en jobbintervju.

För dem som verkligen gillar att vara i tid och har samma krav på andra, kanske inte en brittisk man är det självklara valet. Dubbelt så många män som kvinnor svarade i undersökningen att de inte skulle bry sig om de var sena för sin svärmors födelsedag.

Therese Holmberg