Explosionsartad ökning av mobilvirus

Sprids genom MMS och bluetooth

NYHETER

Det blir allt vanligare med virus i svenska mobiltelefoner.

Från ett enda känt virus under 2004 noterades minst 21 svenska mobilvirus i mars 2005.

– Där det finns känslig information kommer det att finnas personer som vill komma åt den, säger Cecilia Lundin på säkerhetsföretaget Symantec.

I våra mobiltelefoner förvaras mängder av känslig information. Ett virus kan nå telefonen genom exempelvis en trådlös nätverksanslutning eller ett MMS-meddelande.

”Som små datorer”

– Mobiltelefoner blir mer och mer som små datorer och därmed mer nåbara och hackbara, säger Per Hellqvist, säkerhetsanalytiker på Symantec.

Bolaget ligger bakom antivirusprogrammet Norton och utvecklar också antivirusprogram för att stoppa mobilvirus.

Mobilvirus började infektera svenska telefoner på allvar under sommaren 2004. Då spreds viruset Cabir via nätverksanslutningen bluethooth till framför allt Nokias nya modeller. Det räckte med att gå nära en infekterad telefon för att den egna telefonen skulle smittas. Ett annat virus förvandlade alla ikoner på telefonen till dödskallar.

Ringer upp betalnummer

Sedan dess har antalet virus ökat explosionsartat. Vårens virus Commwarrior låser telefonen och sprids både genom bluetooth och MMS.

– I början var virusskrivargrupperna mest ute efter att se om det gick, men i förlängningen kommer de att försöka att tjäna pengar också, säger Per Hellqvist.

Förutom att stjäla adressboken och läsa sms kan ett virus komma att ringa upp ett betalnummer och därmed tjäna pengar åt virusskaparen.

– Jag tror att virusskrivarna väntar på ett operativsystem som används av alla. I dag är det ganska stor spridning, till exempel använder Ericsson och Nokia olika operativsystem, säger Per Hellqvist.

Hela minnet måste raderas

Ett hundratal mobilvirus finns registrerade över hela världen. I Norge är mobilvirus ett utbrett bekymmer.

Thomas Horne, tekniker hos Toron Commit i norska Sandvika berättar om en kund som tackat ja till en fråga som sänts till hans mobiltelefon och därmed drabbats av ett virus.

– Mobilen hade låst sig och vi var tvungna att radera hela minnet för att få den att fungera igen, säger Thomas Horne till tidningen Verdens Gang.

Så undviker du virus

Dessa mobiler berörs

För att drabbas måste man:

Karin Lindblom