Nu lever han ett sunt liv i cellen

Saddam Hussein riskerade bli svårt sjuk av sin övervikt

1 av 2 | Foto: PRESSENS BILD
VÄCKS HAL FEM Saddam Hussein lever ett inrutat liv i sin cell. Två gånger om dagen får han gå ut. All annan kontakt med omvärlden sker genom en liten lucka i dörren.
NYHETER

LONDON

Trädgårdsarbete, böcker och vila.

Så fördriver Saddam Hussein dagarna i fångenskap.

Det är den brittiska journalisten Con Coughlin som via sina källor fått en exklusiv inblick i exdiktatorns nya vardag där han sitter inlåst på Camp Cropper i närheten av Bagdads flygplats.

Varje dag är den andra lik. Allt under strikta restriktioner.

Här är berättelsen inifrån fängelset.

Hussein väcks klockan halvfem varje morgon. Han går upp och ber innan han bäddar sin säng efter ett speciellt mönster. Sängen är fastbultad i golvet.

Cellen är drygt femton kvadratfot stor och längs ena väggen är en alkov med dusch, toalett av europeisk modell, handfat och handdukar.

Väggarna är vitmålade och ljuset alltid på för att vakterna ska kunna se vad Hussein har för sig.

När Hussein duschat klär han sig i en arabisk rock som blivit hans ständiga klädsel i fångenskap.

Till frukost blir det yoghurt och rostat bröd, med te.

Ute två gånger per dag

Lunch och middag lagas av en irakisk kock. Oftast blir det arabiskt kryddad kyckling, fisk eller lamm. Det sköljs ned med mineralvatten importerat från USA.

När han tillfångatogs för 18 månader sedan varnades han av fängelseläkarna att hans tidigare diet gjort honom överviktig och att han därmed fanns i riskzonen för flera sjukdomar. Den nya, hälsosammare dieten har förbättrat hans värden avsevärt i kombination med att han gått ner i vikt.

Saddam Hussein lämnar bara cellen två gånger om dagen, efter lunch och på eftermiddagen. Då släpps han ut en halvtimme åt gången på en liten rastgård.

Här har han börjat ägna sig åt trädgårdsarbete. Vakterna berättar hur han sköter de buskar som går att komma åt, och han har även lagt vita stenar i en ring runt en palm.

Inlåst i cellen ägnar han mycket tid åt att läsa de 145 böcker som finns tillgängliga för fångarna. Böckerna är skänkta av Röda Korset. Han kan också läsa Koranen vilket han gör ofta.

Motion har också blivit en regelbunden vana.

Har fått shampo

Exdiktatorn får regelbundet besök av en barberare och har fått ett personligt hygienkit med tvål, tandkräm, schampo och deodorant.

Större delen av dagen sker hans enda kontakt med omvärlden genom en liten lucka i metalldörren.

Christoffer Bjäreborn