Fick 20 år för knark i resväskan

Nu bojkottar resebyråerna Bali

NYHETER

LONDON

Dömd till 20 års fängelse i Indonesien.

Då bröt Schapelle Corby, 27, ihop.

Och hemlandet Australien rasar mot det indonesiska rättssystemet.

Foto: Getty images
"Det var inte mitt" När Shapelle Corby insåg vad hon dömts till bröt hon ihop. Hon har under hela rättegången hävdat att hon är oskyldig.

I oktober förra året skulle skönhetsterapeuten Corby resa tillbaka till Australien efter en semester på Bali. På flygplatsen greps hon med 4,1 kilo marijuana i sin väska.

Hon säger att hon är oskyldig. Men i Indonesien ligger bevisbördan på den anklagade.

Schapelle Corby var chanslös.

Ingen har frikänts

De enda bevis som kunde ha hjälpt henne - uppgifter om vikten på bagaget vid incheckningen - hade raderats på flygplatsen i Sydney. Avslöjanden om att tio kilo kokain samtidigt smugglats in med hjälp av anställda och deras öppnande av väskor underkändes som bevis.

- Här tar vi bara hänsyn till vad som skettefter att narkotikan hamnat på indonesisk mark, sa domaren Linton Sirait, som aldrig frikänt någon knarkanklagad.

"Jag är ok, mamma"

I går kom Corbys dom -

20 års fängelse och drygt

70 000 kronor i böter.

När hon insåg vad som hade hänt slog hon händerna mot huvudet och började gråta.

Kort efter fick hon möjlighet att säga farväl till sina föräldrar och syster.

- Det är okej, mamma. Jag är okej, upprepade hon gång på gång.

Sen leddes hon i väg av vakter.

Hela Australien har engagerat sig i fallet och den allmänna åsikten är att straffet inte är rimligt i förhållande till det brott hon dömts för.

Riskerar dödsstraff

Mer än 100 resebyråer hotar med att vägra sälja resor till turistparadiset Bali och flera personer har ringt till radiostationer och sagt att de ångrat att de skänkt pengar till indonesiska tsunamioffer.

Corbys familj meddelar att de kommer att överklaga. Men det gör också åklagaren som krävde livstids fängelse.Nu hotar han yrka på dödsstraff.

Christoffer Bjäreborn, Bo Gunnarsson