Tomhylsa stoppade tågtrafik i kväll

Karlbergs station utrymdes – alla fjärrtåg norrut ställdes in

Foto: LASSE ALLARD
Tåget stod tomt vid perrongen i väntan på militär expertis. Inga tåg fick passera under de tre timmar stationen var avspärrad. Vare sig från SJ, Citypendeln eller Arlanda Express.
NYHETER

En tomhylsa från ett granatkastargevär hittades i sista vagnen på pendeltåget mellan Stockholm och Märsta.

Fyndet stoppade all norrgående trafik och skapade stora störningar i både pendeltågs- och fjärrtågstrafiken.

Foto: MATS STRAND
Polisen var snabbt på plats vid Karlberg och utrymde stationen.

Polisen utrymde perrongen och tåget omedelbart. De väntade länge på en militär expert på ammunitionsröj från Livgardet i Kungsängen, som skulle hjälpa till att ta hand om granaten.

Hämtades med helikopter

Ammunitionsröjaren hämtades enligt TT med helikopter från Eskilstuna,

Efter att den militäre experten kommit till platsen visade det sig att fyndet var en tomhylsa till en ving-granat som skjuts med granatkastargevär m/84. Den används bland annat av amfibieförbanden.

– Man hittade bara själva kroppen och den är helt ofarlig, säger Philip Simon, informationschef på Livgardet i Kungsängen.

Stort område spärrades av

Under lördagskvällen spärrade polisen av ett stort område kring pendeltågsstationen. De boende i området fick inte komma tillbaka till sina bostäder, men polisen evakuerade aldrig de kringboende.

Tågtrafiken blev kraftigt påverkad då inga pendeltåg stannade vid Karlberg. I norr vände tågen i Solna och Sundbyberg och söder om Karlberg vände de vid centralen.

Samtliga SJ:s tåg norrut ställdes också in, liksom Arlanda Express och Citypendeln. All trafik skulle efter klockan 21 släppas på igen och polisen hävde sina avspärrningar.

Therese Holmberg