Första, andra, tredje...

Ryssarna ger 710 000 för sina gamla tallrikar

Foto: lotte fernvall
finporslin Oscar Quiding jobbar med att visa upp dyrgriparna. Den här tallriken gick för 710 000.
NYHETER

Oscar Quiding tjänar 70 kronor i timmen och håller i en tallrik som just har sålts för 710 000.

Tallriken är rysk, tillverkad före revolutionen 1917, och köparen är en anonym ryss som gett slutbudet per telefon.

Under den tid som Oscar haft tallriken i sina händer har han tjänat ungefär fem kronor, ryssen har gjort av med 710000.

Tallriken är gammal, Oscar ung och åldern på den anonyme ryssen känner vi inte.

De är den nya, globaliserade världen.

Normalt förknippar vi auktioner med en sal full av köpare och nyfikna, och längst framme på podiet står förrättaren och en vaktmästare med föremålet som ska säljas. Men på Bukowskis i Stockholm i fredags var det fler tjänstemän än kunder.

Köparna ringer in bud

De stora köparna fanns inte i salen. Bud per telefon är i och för sig inget nytt, men den här dagen var det fler människor i telefonerna än i salongen.

Det är ju så lätt att se på varorna på internet, bilderna blir bättre där än i Bukowskis dyra katalog som allt färre köper.

Sålunda kan du, om du är maffia-boss eller oljemagnat, sitta i Ryssland och kolla in de förrevolutionära tallrikar som är till salu, skicka ett mejl och be att bli uppringd.

Den tallrik Oscar Quiding höll i händerna var tillverkad i St Petersburg 1909 och hade en målning av två kavallerister i tsar Nikolaj II:s tjänst. Han avrättades av bolsjevikerna 1917. Tallriken hade ett utropspris på 60000 kronor men såldes för 710000, ett makalöst pris som sände en skälvning genom rummet där auktionsmäklarna stod med telefoner i händerna och pratade engelska med ryssar.

Tokpriser! sa de till varandra. Helt sanslöst!

Carl-Gustaf Petersén, Bukowskis chef, kom in i rummet. Han flinade. Priserna stack i den riktning han hade anat, även om han inte trodde att de skulle bli så höga.

Förlorat kulturarv

Petersén har en teori: När det är ofärd i det politiska systemet flyr kulturarvet. Det försvann från Ryssland efter revolutionen och nu vill det nya ryska borgerskapet köpa tillbaka sin historia.

Tallriken som Oscar Quiding höll i händerna var något mer än ett stycke porslin med en målning på. Den var en mätare på den ekonomiska konjunkturen, det politiska klimatet och själva historien.

Medan buden smattrade i telefonerna - 430 - 470 - 480 - 550 - 610 -650 - 760000! ett nytt tokpris! ... var det själva historien som rullade tillbaka: den rullade tillbaka över revolutioner, krig, umbäranden, kupper, svält, förhoppningar och landade på en tallrik, 24 centimeter i diameter, även den med bild av en soldat i tsarens tjänst.

- Tsarfamiljen har en nästan gudomlig ställning i Ryssland, sa Petersén.

Som för hundra år sedan. Skillnaden mellan den anonyme köparen och den timanställde Oscar Quiding som höll i tallriken kunde också symbolisera historiens tillbakagång, nämligen i skillnad på ekonomisk ställning.

Utjämningens tid?

När jag pratade med Petersén sa han att vi lever i en tid av nivellering, utjämning. Men den gällde inte här. Vaktmästaren som höll tallriken tjänar sämre än en som steker hamburgare på McDonalds (där är minimilönen 83,25 kronor/ timmen).

Den jovialiske Carl-Gustaf Petersén kunde själv, där han stod i mörk kostym med djärva glasögon som antydde att han arbetar med konst snarare än med börspapper, också symbolisera den nygamla tiden.

Han berättade att han är med i ett slutet sällskap. Tio företagsledare. Absolut uppriktighet och absolut sekretess. Petersén fattar aldrig ett viktigt beslut utan att först inhämta det hemliga sällskapets synpunkter.

Nygammal värld

Så vi lever i en ny, globaliserad värld där rika människor över hela världen kan följa Bukowskis auktion direkt på internet och ringa in sina bud. Under tallrikshaussen i går var det svårt att komma fram i växeln.

En nygammal värld med rejäla löneskillnader, hemliga sällskap, kunder utan ansikten och jubelpriser. Skål, bror, skål!Carl Barkman, intendent för möbler och konsthantverk, har just sålt en tallrik med utropspriset 60 000 för 710 000 till en ryss.

Peter Kadhammar