Gisslandrama på sjukhus i Blekinge

Polisens nationella insatsstyrka på plats

NYHETER

KARLSKRONA

Det mer än dagslånga gisslandramat på Blekingesjukhuset i Karlskrona pågick ännu sent på söndagskvällen.

En asylsökande man i 40-årsåldern hade förskansat sig i ett rum tillsammans med sin 15-årige son och hotade att tända eld på dem båda.

Bakgrunden är ett avvisningsbeslut. Mannen och hans familj fick i fredags besked av Migrationsverket att de skulle tvingas lämna landet på måndagen.

Larmet kom redan på söndagsmorgonen. Polis, räddningstjänst och ambulanspersonal sändes till sjukhuset. Därefter började polisen med hjälp av tolk att förhandla med mannen. Förhandlingarna pågick fortfarande vid 23-tiden.

Någon timme tidigare anlände polisens nationella insatsstyrka från Stockholm till sjukhusområdet i Karlskrona.

– Men vår förhoppning är fortfarande att vi ska kunna lösa det här med förhandlingar. Vår främsta prioritering är att ingen ska komma till skada, sade Blekingepolisens informationsbefäl Tomas Pärlklo till TT.

Nödsituation

Insatsstyrkan tillkallas alltid när ett gisslantagande eller något liknande drar ut på tiden. Den är specialutbildad för att snabbt kunna tränga in i ett utrymme en nödsituation skulle uppstå. Men Blekingepolisen ville alltså i det längsta undvika en sådan utveckling.

Tomas Pärlklo:

– Så länge vi kan kommunicera med mannen så kommer vi undvika användning av våld. Å andra sidan kan vi ju inte tala med honom i evig tid. Men om det ska göras en inbrytning i kväll, klockan sex i morgon bitti eller på måndagsförmiddagen kan vi inte bedöma nu.

Mannens son vårdas sedan en tid på sjukhusets psykiatriska barn- och ungdomsklinik för psykiska besvär som tros ha samband med familjens pressade situation. Personalen slog larm om att pappan hade visat upp en flaska med vad som kan vara bensin eller någon annan eldfängd vätska.

Cigarettändare

Då polisen var på plats visade sig mannen också upp sig i ett fönster med en cigarettändare och två flaskor med en gulaktig vätska.

Han och pojken vistades i ett behandlingsrum. Hela den övriga byggnaden – en före detta villa på sjukhusområdet – utrymdes.

Familjen fick nej på sin asylansökan i november förra året. Utlänningsnämnden bekräftade beslutet för några veckor sedan.

Polisen hade under söndagen också kontakt med familjens juridiska ombud. Förutom mannen och pojken består familjen av modern, född 1963, och en 17-årig dotter.

Peter Palmkvist/TT , Thomas Hamberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM