Stal svartvit tv – dömdes till livstid

Junior Allen, 65, släpptes i dag efter 35 år

Foto: AP
– Jag har suttit i fängelse alldeles för länge, säger Junior Allen som släpptes i dag, efter 35 år för tv-stöld.
NYHETER

Junior Allen, 65. är en fri man efter att ha sökt benådning 26 gånger.

En tv-stöld för 35 år sedan gav honom livstids fängelse.

25 gånger har Allen bett om att få bli benådad och fått avslag varje gång. Tills nu. På söndagen släpptes han från fängelset i North Carolina, USA, där han avtjänat sitt 35-åriga fängelsestraff, uppger AP.

Värd 140 dollar

1970, samma år som USA gick in i Kambodja och Janis Joplin dog, stal Junior Allen en tv. Vid ett inbrott tog han med sig en 19-tums svart-vit tv värd 140 dollar.

Det skulle han inte har gjort. I dag får den som begår ringa stöld i USA max tre års fängelse, men 1970 satte domaren hårt mot hårt. Allen dömdes till livstids fängelse.

– Jag har suttit i fängelse alldeles för länge. Jag anser inte att rättvisa blev skipad i mitt fall, jag drog det kortaste strået, sade han förra veckan till tidningen News Observer.

Professor: ”En skam”

På senare år har hans fall väckt uppmärksamhet i USA. Professor Rich Rosen vid North Carolina Universitetet sade för tre år sedan att det var en skam att Allen fått sitta så länge i fängelse och att han borde släppas medan han hade ”några bra år kvar”.

Förra året beslutade benådningskommittén att Allen skulle släppas om han skötte sin arbetsträning. Enoch Hasberry tog sig an honom som diskare och städare på en restaurang. Hasberry är förundrad över hur långt straff Allen fick för stölden.

– Hur mycket ska man egentligen behöva betala för en tv? Undrar hur långt straff han hade fått om han stulit en färg-tv?

Therese Holmberg