Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Franska ministrar besvikna i kväll

”Ett nederlag för Frankrike och Europa”

PARIS

Frankrikes försvarsminister Michèle Alliot-Marie, som nämns i spekulationerna som ny premiärminister, var mycket besviken efter ja-sidans nederlag i den franska folkomröstningen om EU:s konstitution på söndagen.

– Det är ett nederlag för Frankrike och Europa, sade Alliot-Marie.

Utrikesminister Michel Barnier sade att utgången i valet var ”en verklig besvikelse”.

– Det här är en prövning, en verklig besvikelse, sade Barnier till den nationella tv-kanalen TF1 efter det att vallokalsundersökningarna blivit offentliga.

Den högerextreme ledaren Jean-Marie Le Pen och euroskeptikern Phillipe de Villiers uppmanade Frankrikes president Jacques Chirac att avgå efter valförlusten.

”Folkomröstning i Storbritannien”

Storbritannien kommer att hålla sin folkomröstning om EU:s författning som planerat, trots Frankrikes nej. Det sade utrikesminister Jack Straw.

Han sade också att Frankrikes nej väcker grundläggande frågor om unionens framtid och bör följas av en period av eftertänksamhet.

Nederländernas premiärminister Jan Peter Balkenende uppmanade efter det franska nejet ännu en gång nederländarna att rösta ja till EU-konstitutionen i folkomröstningen den 1 juni. Han var ”besviken” över det franska resultatet, enligt AFP.

EU-kommissionens vice ordförande Günther Verheugen sade att han inte trodde att Nederländarna kommer att rösta för konstitutionen.

– I ärlighetens namn är jag inte särskilt hoppfull, sade Verheugen till den tyska tv-kanalen ARD.

– Frankrike har inte skickat några uppmuntrande signaler till Nederländerna, fortsatte han.

”Påverkar EU-debatten i Norge”

Norges statsminister Kjell Magne Bondevik sade att resultatet i Frankrike kommer att påverka EU-debatten i Norge.

– Jag tror att en seriös debatt om norskt medlemskap i EU kommer att skjutas framåt något i tiden. Det kommer att ta lite tid innan vi ser vilket slags EU som växer fram, sade han till norska nyhetsbyrån NTB.

– Ingen känner nu någon brådska med att inbjuda folk till att ta ställning till en organisation som det är en så oklar bild av, sade han.

Bondevik har tidigare sagt att han räknar med en ny debatt om norskt medlemskap i EU under 2009.

”Ryktena om konstitutionens död överdrivna”

Danmarks före detta premiärminister och numera ordförande för de europeiska socialisterna Paul Nyrup Rasmussen sade att ryktena om konstitutionens död var betydligt överdrivna.

– Det här är en dyster, dyster dag för Frankrike, och en dyster dag för Europa också. Men ryktena om konstitutionens död har överdrivits mycket. Vi ska inte läsa in i Frankrikes ”non” ett ”non” till Europa. Det här inte det sista ordet om den europeiska konstitutionen. Det franska folket vill avvisa en trött och impopulär regering som har misslyckats med att företräda vanliga människors bekymmer i Frankrike, sade Nyrup Rasmussen enligt Reuters.

EU-kommissionens förre ledare italienaren Romano Prodi sade att han var ”enormt besviken” och tillade att Europa måste lyssna på de signaler som de franska väljarna sänder med sitt nej.

”Respekterar väljarnas tydliga besked”

Ratificeringen av fördraget i de länder som inte gjort det än måste fortsätta, sade EU:s nuvarande ordförande, Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker.

– Konstitutionen är inte död, men den har inte kunnat visa sin fulla styrka i kväll, sade Juncker sida vid sida med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

I ett gemensamt uttalande, också med EU-parlamentets talman Josep Borrell, sade de båda att de till fullo respekterar de franska väljarnas tydliga besked.

Juncker sade att en första utvärdering om fortsättningen och lärdomar kommer att ske på EU-ledarnas toppmöte i Bryssel 16-17 juni. Men eftertanken måste bli längre än så, framhöll han och avvisade alla propåer om att konstitutionen efter det franska nejet lika gärna kan slängas i papperskorgen.

Men Barroso, Juncker och Borrell försökte lyfta fram det faktum att den franska folkomröstningen bara är en av 25 EU-länders processer för att ratificera fördraget.

Juncker underströk på nytt att han inte ser stora möjligheter att förhandla om fördraget så att det bättre går hem i Frankrike.

– Där finns de som vill ha ett stopp för mer Europa och de som vill ha mer, sade Juncker.

Juncker tycker att EU-ledarna har missat att, på ett pedagogiskt vis, förklara fördelarna med utvidgningen av EU i maj förra året, och de planer för Turkiet och Kroatien med flera länder som nu diskuteras.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet