Nej-seger i franska EU-valet

Chirac: Besked inom några dagar om regeringen

Foto: AP
Jubel och applåder hos högernationelle Jean-Marie Le Pen efter första valprognosen.
NYHETER

Fransmännen sade Non! De första preliminära siffrorna vid vallokalernas stängning visade att nej-sidan tycks ha vunnit med 55 procent.

Foto: REUTERS
– Frankrikes beslut skapar självfallet en svår situation när vi ska försvara våra intressen i Europa, sa president Chirac i Tv till franska folket i kväll.

42 miljoner fransmän var berättigade att rösta i något av de 68 000 röstkontor som finns runt om i landet. Vallokalerna stängde klockan 20, med undantag för vallokalerna i Lyon och Paris som höll öppet till klockan 22.

Enligt de första siffrorna efter stängning sade 55 procent av franska folket nej till en ny konstitution för EU. Det slutgiltiga resultatet kommer vid 23-tiden.

Statsminister Göran Persson tror inte att Frankrikes nej till den nya konstitutionen skedde på grund av misstro mot EU.

– Jag tror att fransmännen är oroliga för sin arbetslöshet och missnöjda med sin regering och president, sade han i SVT:s program Agenda på söndagskvällen. Han ser heller ingen anledning till att låta svenskarna folkomrösta i frågan.

Andra länder röstar trots nej

Ja-sägarna från de traditionella partierna från höger till vänster, hoppades att deras anhängare ska vakna upp i sista sekunden. När Frankrike röstade om Maastricht-fördraget vann ja-sidan med 51,05 procent. Så blev det inte. Det var främst extremhögern och extremvänstern samt kommunisterna och delar av socialistpartiet som uppmanat folket att rösta nej.

”Frankrike stannar inom EU”

– Frankrike har uttryckt sig på demokratisk väg. Frankrike stannar naturligtvis inom EU och fortsätter att inta hela sin plats, sade Frankrikes president Jacques Chirac strax efter det att valresultatet i folkomröstningen om EU-konstitutionen blivit känt.

Chirac sade att han inom de närmaste dagarna kommer att ge besked om valutgången kommer att leda till några förändringar i regeringen.

– Frankrikes beslut skapar självfallet en svår situation när vi ska försvara våra intressen i Europa, fortsatte han.

Han uppmanade andra medlemsländer att fortsätta processen med att godkänna konstitutionen.

Valprocessen fortsätter

Trots att fransmännen förkastat förslaget till ny grundlag i EU kommer valprocessen att fortsätta i de andra europeiska länderna till 1 november 2006. Då ska de 25 länderna mötas och diskutera framtiden. På onsdag den 1 juni ska Nederländerna rösta. Enligt Reuters säger opinionsundersökningarna att det blir ett nej även där.

Läs mer:

Therese Holmberg