”Franskt nej påverkar inte svensk process”

Statsministern: Sverige bör ta ställning som planerat

NYHETER

En allvarlig motgång mot en ny EU-konstitution, enligt statsminister Göran Persson.

Men Sverige bör ta ställning som planerat, anser han.

Statsminister Göran Persson kommenterade den franska folkomröstningen vid 22-tiden på söndagen. Då pekade de första vallokalsundersökningarna på att upp till 57 procent av fransmännen röstat nej.

Ett svårt bakslag både för franske presidenten Chirac och för arbetet med en ny EU-konstitution, enligt Persson.

– Det är klart att det är en allvarlig motgång. Å andra sidan har vi sett sånt här förr, jag är inte så alldeles säker på annat än att vi har ett godkännande av fördraget om något år, säger han till TT.

Processen fortsätter

Statsministern såg på söndagen ingen anledning att ompröva frågan om en svensk folkomröstning – i stället för ett riksdagsbeslut – om konstitutionen.

– Några länder folkomröstar, andra länder gör som vi och tar ställning i parlamentet. Frankrike röstar för Frankrike, sedan ska vi ta ställning för vår del. Vi fortsätter med vår process.

Samtidigt betonade han att läget kan komma att förändras efter mötet med Europeiska rådet i juni.

– Skulle Frankrike säga att det är omöjligt för oss att acceptera fördraget om det inte förhandlas om, då skapas ett nytt politiskt läge. Då får vi ta oss en ordentlig funderare.

Sören Wibe är ordförande i Socialdemokratiska EU-kritiker som arbetar för att få till stånd en svensk folkomröstning om EU-konstitutionen:

– Det här är en kritik mot EU som det utvecklats och där man flyttat upp allt fler beslut till överstatlig nivå. Men också mot det politiska innehållet där man allt mer betonat de marknadsliberala dragen, säger Wibe.

Folket stretat emot

Peter Eriksson, miljöpartiets språkrör, tycker att den franska nej-segern visar att EU:s integrationsprocess inte har ”folket med sig”.

– Jag tycker att man ska lägga ner hela den ratificeringsprocess som riksdagen arbetar med, den är nu helt meningslös, säger han till TT.

”EU-elitens projekt om en gemensam europeisk konstitution har, med fransmännens nej, stupat redan i det stora testet”, säger Lars Ohly, vänsterpartiets ordförande i en skriftlig kommentar.

Göran Persson säger till TT att beskrivningen om en nu meningslös svensk process är ”en väldigt farlig principiell hållning”.

– Både Maastricht- och Nice-fördraget har haft länder som röstat emot i folkomröstningar. Vi ska behandla Frankrike på samma sätt som vi behandlade Danmark och Irland. Låta dem ta ett tag och reflektera över läget när alla andra gått igenom ratifikationen.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund säger i en skriftlig kommentar att ”processen med ratificering” i Sverige bör fortsätta som planerat.

Läs mer:

Petter Forslund/TT , Sten Gustafsson/TT