Parisarna firade i natt

NYHETER

PARIS

- I kväll föddes ett nytt Europa, ropade en hes Stéphane.

Han var en av de parisare som firade nej-segern.

Nej-vågen blev kraftigare än vad någon hade trott.

Skål På Place de Bastille drack Said, Jean, Mathilde, Staphane och Muhamed champagne.

Internationalen dånade i duggregnet på Place de la Bastille i natt. Ett tusental nejanhängare samlades till konsert och fest med röda fanor. De tillhörde vänsterfalangen av de 55 procent fransmän som i går röstade emot EU:s grundlagsprojekt.

- Hälsa dem där i Sverige att vi har satt stopp för det nyliberala Europa. Nu är det folket som tar över, sade Stéphane, 28.

"Seger för de fattiga"

En bit därifrån står Damien. Han är också övertygad om att fransmännen nu har satt igång en europeisk revolution:

- Det här är en seger för alla fattiga i Europa, för dem som lider, sa han genom högtalarnas musik. Bland dem som slöt upp i går kväll fanns många unga, men även äldre människor som 72-åriga Yvonne Brochard.

- Jag var med om maj 1968. I kväll är jag verkligen lättad. Jag hoppas att verkningarna av det här kommer att bli långvarigare är vad det blev då, sa hon. Det var i samma anda som Sophie, 26, kommit tillsammans med fyra kompisar:

- Efter det här intar vi presidentpalatset, sa hon och log brett.

"Jag är förkrossad"

President Jacques Chirac var i går kvällens store, franske förlorare. I går lovade han att göra vad han brukar göra när saker går snett för honom: byta regering, men själv stanna kvar. Men många motståndare till konservative president Chirac ville absolut inte festa i regnet.

- Jag är förkrossad. Det här visar en gång för alla att Frankrike är ett konservativt och populistiskt land. Det räcker med en tändsticka på rätt ställe för att sätta eld på hela rubbet, sa banktjänstemannen Pierre Coupard, gräsrotsmedlem i socialist-partiets Parissektion.

... och snart är det Hollands tur

Magnus Falkehed