Svenska politikers reaktion på nej-segern

NYHETER

Nils Lundgren, ordförande, (jl):

–? Detta är en seger för folket över den politiska eliten. Nu måste vi i Sverige också få en folkomröstning med samma intensiva engagemang som i Frankrike.

Lars Ohly, partiledare, (v):

– EU-elitens projekt om en gemensam europeisk konstitution har, med fransmännens nej, stupat redan i det stora testet.

Peter Eriksson, språkrör, (mp):

– Jag tycker att man ska lägga ner hela den ratificeringsprocess som vår riksdag arbetar med, den är nu helt meningslös.

Göran Persson, statsminister, (s):

– Jag förutsätter att Jacques Chiraq står fast vid att detta är Frankrikes ställningstagande och nu är det upp till de andra länderna att säga sitt.

Göran Hägglund, partiledare och Anders Wijkman, EU-parlamentariker, (kd):

– Vi beklagar resultatet. Förslaget till nytt fördrag är inte perfekt, men kompromissen skulle ändå innebära förbättringar.

Maud Olofsson, partiledare, (c):

– Vi har misslyckats med att föra ut hur vi gör EU mer tillgängligt. Fördraget var ett svar på hur vi får ett öppnare och mer demokratiskt EU.

Lars Leijonborg, partiledare, (fp):

– En bra möjlighet att göra EU mer öppet och demokratiskt har för-suttits. Att bagatellisera det som hänt är att göra Europasaken en stor otjänst.

Fredrik Reinfeldt, partiledare, (m):

–?Signalen måste tas på

allvar. Det kan vara inledningen på en markering mot en politisk process som drivits utan tillräcklig nationell dialog och förankring.

Margot Wallström, EU-kommissionär:

– Vi kan inte ge fransmännen bakläxa. Vi måste respektera valresultatet men arbetet med att godkänna fördraget måste fortsätta i andra länder.

ARTIKELN HANDLAR OM