Sunnimuslimsk ledare gripen

"Ett lågvattenmärke i USA:s historia i Irak"

NYHETER

Ledaren för Iraks största sunnimuslimska parti greps på måndagen, meddelade partiet.

– Muhsin Abd al-Hamid arresterades klockan fyra på morgonen i sitt hem i distriktet al-Khadra i västra Bagdad tillsammans med sina söner Yassir, Moqtad och Assyad, sade Alaa Makki från Iraks islamiska parti till AFP.

Hårdhänt arrestering

Amerikanska soldater gick till hårdhänt aktion enligt Makki. De slog sönder fönstren i huset och misshandlade al-Hamid och de tre sönerna innan de förde bort dem.

– De drog en säck över hans huvud.

– Detta är ett lågvattenmärke i amerikanernas historia i Irak.

Över 200 medlemmar av Iraks islamiska parti hålls för närvarande i amerikanska fängelser i Irak enligt funktionären. Inga formella anklagelser har riktats mot dem.

Det är speciellt överraskande att arresteringen utförs dagen efter det att den irakiska regeringens talesman Keith Kubba berömt partiet för ett uttalande mot våldet i landet, underströk Makki.

I uttalandet varnas regeringen samtidigt för att förvandla säkerhetsstyrkorna till ett redskap för förtryck under shiamuslimsk kontroll.

Bittra över förlorad maktposition

Inget skäl gavs till gripandet av Muhsin Abd al-Hamid. Amerikansk militär i Bagdad var inte omedelbart tillgänglig för kommentar.

Spänningen mellan Iraks sunnimuslimska minoritet och den shiamuslimska majoriteten har skärpts undan för undan efter den sunnimuslimske diktatorn Saddam Husseins fall 2003. Flera stora och små attentat har utförts mot shiamuslimerna. Många sunniter är bittra över att ha förlorat sin maktposition. Iraks islamiska parti bojkottade valet liksom de flesta andra sunnimuslimer.

Läs mer

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM