Gisslandramat i Blekinge över

NYHETER

Den 15-årige pojke som hållits som gisslan av sin far på ett sjukhus i Blekinge överlämnades till polisen vid elva-tiden på förmiddagen.

Ett par timmar senare kom även pappan ut.

- Pappan frigav pojken vid 11.10-tiden. Vi kunde med hjälp av polis och ambulans föra pojken från området. Han vårdas nu på ett annat sjukhus, säger Blekingepolisens presstalesman Tomas Pärlklo.

Förhandlingarna gav utdelning

Enligt Pärlklo är frigivningen resultatet av de förhandlingar som pågått med fadern i över ett dygn.

- Förhandlingarna har gett utdelning. Vi har hela tiden kommunicerat och aldrig gett upp tanken på att han kan släppa pojken. Alternativet var ju att bryta sig in i lokalen med då riskerade vi skador, säger Tomas Pärklo,

- Slutligen kom väl pappan till någon sort insikt om att det var meningslöst att ha kvar sonen.

Hur mår pojken?

- Det kan jag inte svara på men man kan ju föreställa sig. Först har han vårdats på barnpsykiatriska avdelningen och sedan sitter han fången i ett rum utan mat och vatten i över ett dygn. Men han hade inga synliga fysiska skador när han kom ut, säger Tomas Pärlklo.

Överlämnade sig själv frivilligt

Fadern fortsatte att förskansa sig i det rum där han höll sin son som gisslan. Men vid 13-tiden gav han upp helt.

- Pappan överlämnade sig själv frivilligt och vi behövde aldrig ta till något våld. Vi bedömer förhandlingarna som mycket lyckade.

Har mannen sagt något?

- Det tror jag inte, han behöver nog återhämta sig innan det går att hålla förhör med honom. Men vi vet ju i princip allt som har hänt.

Mannen greps av polisen och anhölls av åklagaren misstänkt för människorov.

Sara Ångström