Svenskar i bombdåd

Explosion i Kabul - soldaterna chockade

NYHETER

De var på väg hem till den svenska campen i Kabul när det small.

De två svenska soldaterna klarade sig oskadda. Men sju afghaner skadades i bombdådet som var det andra attentatet inom ett dygn mot de internationella styrkorna.

Foto: AFP
ATTACKERADE De svenska soldaterna klarade sig, men bilen fick bogseras tillbaka till lägret. Attacken var inte riktad särskilt mot svensk personal.

Två svenskar satt i den bil som bombades i Afghanistans huvudstad Kabul tidigt i går morse. De ingår i den svenska Isaf-styrkan och var på väg från flygplatsen tillbaka till det svenska lägret när det smällde.

-De hörde en hög smäll vid detonationen, sedan har de själva lite svårt att återberätta, de blev väl lite chockade, säger Pär Lindroos som är svensk pressofficer i Kabul.

Bogserades tillbaka

Sju afghaner skadades vid detonationen, men svenskarna klarade sig oskadda. Bilen de åkte i fick dock bogseras tillbaka till svensklägret.

Enligt nyhetsbyrån AFP var det en fjärrutlöst bomb på en cykel som detonerade. Men det är uppgifter som den svenska Isaf-styrkan inte vill bekräfta.

Bara åtta timmar tidigare utsattes Isaf-högkvarteret i Kabul för en raketattack. Enligt Pär Lindroos är det ännu för tidigt att säga om de båda händelserna har ett samband.

Arbetar som vanligt

-Vi vill inte dra några förhastade slutsatser innan vi har sett en ordentlig utredning om vad som har hänt.

Han säger att svenskarna mår efter omständigheterna väl.

-De är vid väldigt gott mod och arbetar normalt igen. De har fått bra stöd, de har fått den hjälp de behöver.

Totalt har Isaf, som står för International Security Assistance Force, 8000 man i Afghanistan, varav 90 svenskar.

Enligt Johan Thisell på Försvarshögkvarteret i Stockholm har hotbilden inte förändrats.

-Det är förenat med vissa risker att vara där nere, men vad man kan se nu är det här inte särskilt riktat mot svensk personal, utan mot Isaf-styrkan i sin helhet, säger han.

Eva Buskas