Apoteket kan mista sitt monopol

”Riskerar att missgynna utländska tillverkare”

NYHETER

Apotekets monopol strider mot EU:s regler.

Det konstaterade EG-domstolen på tisdagen.

Men det innebär inte omedelbart att handlarna kan börja att sälja läkemedel i butikerna.

– Min bedömning är att monopolet blir kvar, sade vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson vid en pressträff i Rosenbad på tisdagen.

Beskedet från EU:s domstol var väntat. Redan för ett år sedan meddelade generaladvokaten Philippe Léger att han ansåg att monopolet borde avskaffas.

Socialdepartementets jurister läste under förmiddagen igenom domen och regeringens tolkning är att monopolet trots allt skulle kunna vara kvar.

Förändra systemet

– Vi måste förändra regelverket, sade vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson under pressträffen i Rosenbad. Det måste bli mer genomskinligt. Vissa saker som i dag regleras i avtal måste regleras i lag.

Av ett pressmeddelande från EU:s domstol framgår att ”det system för urval av läkemedel som tillämpas av det ifrågasatta monopolet, Apoteket, riskerar att missgynna läkemedel från andra medlemsstater i förhållande till handeln med svenska läkemedel”.

– Jag vill ha kvar monopolet och kommer att förändra systemet så att ingen blir diskriminerad, sade Ylva Johansson.

Monopolet kvarstår

Domen innebär inte omedelbart att handlarna kan börja att sälja läkemedel i butikerna. Inte ens till dess Apotekets upphandlingsregler ändrats.

– Svensk lag gäller. Apoteksmonopolet kvarstår. Det är apoteket som har ensamrätt att sälja läkemedel, säger Ylva Johansson.

Handlarna är försiktigt positiva efter tisdagens besked.

– Utan att vi vet detaljerna är det positivt och roligt för de svenska kunderna om tillgängligheten ökar, säger Mats Munther, chef för Ica affärsutveckling.

Många Ica-butiker säljer redan läkemedel som ombud för Apoteket.

– Nu hoppas vi att övriga butiker också ska få sälja nässprej, huvudvärkstabletter och rökavvänjningsprodukter, säger Mats Munther.

Kan styra sortimentet

Domstolens huvudsakliga invändning mot monopolet är Apotekets rutiner för att köpa in läkemedel. Apoteket köper sina läkemedel direkt från tillverkarna eller från de två partihandlarna Kronans Droghandel och Tamro. Det är just det förhållandet - hur Apoteket bestämmer sitt sortiment - som domstolen kritiserar.

  Läkemedelstillverkare som inte får komma med i sortimentet har ingen rätt att få veta varför och kan inte överklaga beslutet.

  ”Tvärtom förefaller Apoteket, enligt detta avtal, i princip ha fria händer när det väljer ut sitt sortiment”, skriver EU:s domstol i domen.

Bara risken räcker

Bara det faktum att det finns en risk för diskriminering av utländska läkemedelstillverkare räcker enligt domstolen för att underkänna monopolet.

  ”Det är därmed inte nödvändigt att pröva huruvida Apoteket i praktiken missgynnar läkemedel med ursprung i andra medlemsstater”, skriver domstolen och slår därmed fast att det svenska Apoteksmonopolet strider mot gemenskapsrätten.

Läs mer:

Fakta: Apoteket AB

Karin Lindblom

ARTIKELN HANDLAR OM