"Schamanen" fick sex års fängelse

NYHETER

Den 50-årige "schamanen" från Dalarna dömdes i dag till sex års fängelse av Falu tingsrätt.

Tingsrätten fann honom skyldig till sexuellt tvång, sexuellt utnyttjande, grovt sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande. Förutom de sex åren i fängelse ska han även betala skadestånd till samtliga av de tolv kvinnor som varit målsäganden.

Botade med sex

50-åringen, som ursprungligen kommer från Argentina, har drivit ett företag med kurser med inriktning mot personlig och andlig utveckling. Majoriteten av kursdeltagarna var kvinnor och healing, magi samt schamanism uppges ha varit viktiga ingredienser i kurserna.

Enligt åtalet har behandlingen bland annat inneburit oralsex, samlag och onani.

Tolv kvinnor var målsäganden

Det var i januari 2005 som två deltagare anmälde mannen för sexuella övergrepp. Under polisutredningen trädde fler drabbade fram och när åtalet väcktes var tolv kvinnor i olika åldrar målsäganden. Några av dem var tonåringar.

Schamanen förnekar allt

Den åtalade har enligt domen helt förnekat alla påståenden om orala och vaginala samlag och om beröringar med sexuell innebörd.

Han har påstått att det hela är en komplott mot honom, men det har domstolen inte hittat något stöd för. Domstolen valde även att bortse från hans förklaringar om att skillnader i svensk och argentinsk kultur kan ha lett till att kvinnorna missförstått hans handlingar.

"Träffades i ett tidigare liv"

Tingsrätten skriver i sin dom: "En viktig faktor i sammanhanget är att målsägandenas berättelser i stor utsträckning tillkommit oberoende av varandra och att de trots detta uppvisar gemensamma drag." Enligt flera av kvinnorna har han berättat för dem att de träffats i tidigare liv och då hade en sexuell relation med varandra, och att bara han kan lösa deras problem och sexuella blockeringar.

Sara Ångström