Ny prövning för Annika Östberg

Vill avtjäna sitt straff i Sverige

NYHETER

Annika Östbergs öde avgörs i kväll.

Den morddömda svenskan ska få sitt fall prövat av Kaliforniens kriminalvårdsnämnd för tredje gången.

Hon vill få ett tidsbestämt straff och avtjäna resten av det i Sverige.

Den 51-åriga svenskan har nu suttit i kaliforniskt fängelse i 24 år. Hon var 1981 i sällskap med sin dåvarande pojkvän när han sköt ihjäl en restaurangägare och en polisman. Sedan de gripits hängde sig pojkvännen i häktet och Annika Östberg fick fängelse i "25 år till livstid" för medhjälp till mord, enligt kalifornisk lag.

Inte hoppfull

Två gånger tidigare, 1997 och 2002, har hon fått avslag på sina ansökningar.

- Då den riktiga mördaren tog sitt liv vill de lägga all skuld på mig. Under omprövningen får den mördade polisens dotter sitta med och föra sin talan emot mig och så länge som någon anhörig till de mördade dyker upp vid dessa tillfällen, tror jag aldrig att jag kommer att bli frisläppt. Därför känner jag mig inte särskilt hoppfull, säger Annika Östberg till Stockholm City.

Tomas Rosander, generalkonsul i Los Angeles, har inför den nya prövningen aktivt försökt påverka omgivningen runt Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger, mannen som ska skriva under kriminalvårdsnämndens beslut. Även Sveriges justitieminister Thomas Bodström skickade i vintras brev till nämnden och USA:s justitiedepartement i ärendet.

"Förlåt"

Annika Östberg själv vågar inte hoppas även om hon ber till Gud och väntar.

- I dag kan jag, från hela mitt hjärta, säga förlåt till offrens anhöriga. Men bland det viktigaste i hela den här processen har varit att få ta emot Guds förlåtelse.

Vid prövningen ska bland annat Annika Östberg och Tara Salizzoni, en av den mördade polismannens döttrar, höras. Salizzoni har varit en av de starkaste rösterna mot svenskan och förväntas göra allt för att Östberg ska bli kvar i kaliforniskt fängelse.

Ninna Bengtsson/TT