Tyst i Danmark när Barsebäck stängs

Men direktlinjen behålls

NYHETER

MALME/KÖPENHAMN

I natt stängs Barsebäck, men i Danmark är det tyst.

De politiska svallvågorna kring reaktorerna på andra sidan Öresund lade sig för länge sedan.

Säkerhetsmässigt har stängningen ingen avgörande betydelse, enligt danska Beredskabsstyrelsen.

- Personligen har jag aldrig varit speciellt rädd för Barsebäck, säger Björn Thorlaksen, chef på Beredskabsstyrelsens nukleära avdelning.

Tills vidare bibehålls den danska direktlinjen till Barsebäck. Inga rutiner ändras förrän allt bränsle om några år har fraktats bort från Barsebäck.

Övriga delar av den danska beredskapen ser Björn Thorlaksen ingen anledning att ändra på.

- Detta kommer inte att ha stor betydelse för dansk atomberedskap. Det finns andra kärnkraftverk i vår region som kan ge anledning till problem, säger han.

Stillsamt

Inte heller i danska massmedier är stängningen någon stor fråga. Det beror på den breda enigheten bland danska politiker, tror Ole Birk Olesen, politisk journalist på Berlingske Tidende. Oavsett partifärg har danska regeringar sedan 1980-talet arbetat för att förmå svenskarna att stänga Barsebäck.

- Det är inte något som vi har skrivit om på lång tid. Det är inte någon stor folklig sak och inte heller någonting som diskuteras i folketinget, säger han.

Den uteblivna folkfesten på Köpenhamns gator ska inte missförstås, understryker Tarjei Haaland, som 1974 var med och grundade den danska antikärnkraftsorganisationen OOA (Organisationen for oplysning om atomkraft).

Köpenhamnsborna är visst glada och lättade och många kommer att fira privat i kväll, förutspår han.

- Barsebäcks placering har alltid varit en provokation.

Väntande gräsrötter

Han ser också den danska enigheten som en förklaring till att antikärnkraftrörelsen självdog i Danmark. OOA lades ner för fem år sedan. Det danska politiska etablissemanget tog vid och det fanns inget mer för vanliga gräsrötter att göra än att vänta.

Nu jobbar Tarjei Haaland för Greenpeace i stället och där fortsätter kampen mot kärnkraften, bland annat mot de investeringar som planeras för att höja effekten hos de svenska reaktorer som blir kvar.

Cecilia Klintö/TT