Jordgubbar, citrus och mazarin

Så skapar du den perfekta Nationaldags- bakelsen

NYHETER

Mazarinbotten smaksatt med citrus, jordgubbar - och så en svensk flagga i toppen.

Aftonbladet ger dig det ”rätta” receptet till Nationaldagsbakelsen.

Foto: Mats Landin©Nordiska museet

1994 skapade Helena Bergsmark på Café Gateau i Stockholm Nationaldagsbakelsen i en tävling för konditorer. Bakverket vann inte bara första pris utan även svenska folkets hjärtan.

Ingredienser

(Till 10 bakelser)

Mazarinbotten:

300 g mandelmassa

150 g smör

3 ägg

Lös mandelmassa:

100 g mandelmassa

Apelsinlikör, t.ex. Grand Marnier eller färskpressad apelsin (ca 2 msk)

1 liter jordgubbar

Citronmeliss

Så gör du

1. Sätt ugnen på 175 grader.

Riv mandelmassan till bottnen. Fördela smöret i mandelmassan med en gaffel eller i en matberedare till en jämn massa. Tillsätt lätt vispade ägg och arbeta snabbt ihop smeten.

2. Bred ut smeten i ett jämnt lager, ca 1 cm tjockt, i en ugnsform med bakplåtspapper, formen kan vara ungefär hälften så stor som ugnens långpanna. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt bottnen svalna.

3. Riv mandelmassan, tillsätt likören eller apelsinsaften och rör till en lös kräm. Bred ett lager av krämen på mazarinbottnen.

4. Skär i rutor eller ta ut runda bakelser med ett mått. (Originalet hade oval form). Skiva jordgubbarna på längden och ställ jordgubbsskivorna tätt i mandelmassan. Garnera med citronmeliss och en gärna en svensk flagg.

Källa: Nordiska museet

Hylla nationaldagen med rätt ringsignal till din mobil

ARTIKELN HANDLAR OM