Britt Ekland obotligt sjuk

- Hets- bantningen kan vara orsaken

NYHETER

HOLLYWOOD

Men bakom fasaden lider hon av en obotlig skelettsjukdom.

- Jag drabbades på grund av ett livslångt bantande, säger hon.

Foto: AFTONBLADET BILD
TVINGAS TA MEDICINER Skådespelerskan Britt Ekland drabbades redan 1995 av en skelettsjukdom. Nu väljer hon att avslöja sin hemlighet i en intervju.

Britt Ekland ser ut som hälsan själv.

Ända sedan 1995 har den svenska skådespelerskan Britt Ekland, 62, levt med hemligheten.

- Jag kommer att tvingas ta mediciner resten av livet, säger hon i tidningen National Enquirer.

Årlig rutinkontroll

Sjukdomen upptäcktes vid en årlig rutinkontroll.

- Min läkare erbjöd mig en skelettröntgen. Jag var säker på att han skulle ge mig det vanliga "allt-är-bra"-beskedet. I stället ringde han och berättade att jag drabbats av benskörhet.

Först trodde hon inte på det.

- Jag var 52 och kände mig i bra form. Samtidigt fick jag höra att jag inom bara några år riskerade flera benfrakturer om jag inte tog medicin livet ut.

Läkarna uppmanade henne att inte underskatta diagnosen.

- Om jag inte behandlades kunde jag drabbas av höftproblem och i värsta fall tvingas gå med käpp eller sitta i rullstol.

Benskörheten har kallats "den tysta sjukdomen", eftersom de drabbade inte märker någon smärta eller symptom förrän skelettet är så nerbrutet att det inte går att rädda.

Britt Ekland fick beskedet i tid. Nu tar hon regelbundet ett preparat som hjälper till att bibehålla skelettdensiteten, liksom som kalcium och vitamin D.

Eftersom varken hennes mamma eller hennes släktingar lider av sjukdomen misstänker Ekland att hennes livsstil bäddat för problemen.

- Jag är skådespelare och det är en del av jobbet att hålla sig smal. Inför ett jobb brukade jag hetsbanta för att sedan gå upp i vikt igen.

Åt så lite som möjligt

Vitaminer och kosttillskott var inte att tänka på.

- Det har inte blivit bättre av att jag alltid avskytt mjölk och mejeriprodukter. Självklart kunde jag tagit kalciumtillskott, men jag kände inte till det.

Smalast i Hollywood i dag är Lara Flynn Boyle, Nicole Richie och Mary-Kate Olsen.

Nu varnar Britt Ekland branschkollegorna för att göra om hennes misstag.

- Jag oroar mig över dem. De är till och med smalare än min generation var. Den kvinnliga kroppsbilden tycks ha blivit så förändrad de senaste åren. Och det värsta är att folk tror att de måste ta efter det de ser på film och tv.

Kvinnor drabbas oftast

Ensidig kost ökar riskerna

Magnus Sundholm