Över 800 döda i Bagdad

Panik efter rykte om bombattack

Foto: reuters
Omkomna ligger hjälpligt övertäckta på gatorna i Bagdad.
NYHETER

Sandaler, tusentals sandaler. En obeskrivlig röra av tappade skor och blodfläckar vittnade på onsdagen om den katastrof som inträffat på en bro i Bagdad.

Panik utbröt i en shiamuslimsk folkmassa när ryktet gick om att det fanns självmordsbombare bland dem. Tumultet befaras ha krävt 1000 liv.

Karta: Dino Stén

Folkmassan var på väg till en moské nära Aimma-bron över floden Tigris. Moskén i norra Bagdad är en av de viktigaste shiahelgedomarna och shiamuslimerna var samlade vid bron för att hylla 700-talsimamen Musa al-Kadhim, som enligt legenden dumpades i floden efter att ha blivit förgiftad.

– Mängder av pilgrimer föll i Tigris. De råkade i panik när rykten spreds om att det fanns självmordsbombare i folkmassan, förklarade en säkerhetskälla.

En säkerhetskälla uppgav att minst 843 människor mist livet och 388 skadats. Det är med bred marginal den mest dödsbringande enskilda händelsen i Irak efter Saddam Husseins fall. Dödssiffran väntades fortsätta stiga till uppemot 1000.

Osämja

I tre separata granatattacker mot folkmassan som föregick tumultet dödades sju människor. En sunnigrupp som tros ha anknytning till al-Qaida tog senare via internet på sig granatattackerna.

Den amerikanska militären meddelade att flera av dess helikoptrar hade öppnat eld mot männen som utförde attackerna. Även markstyrkor skickades till platsen, heter det.

Premiärminister Ibrahim al-Jafari utlyste tre dagars landssorg, men regeringen hade efteråt svårt att visa enighet. Hälsovårdsministern höll inrikes- och försvarsministern delansvariga för tragedin och uppmanade dem att avgå.

Förgiftade

Gatorna som leder till moskén är mycket smala, vilket gjorde det nästan omöjligt för räddningsmanskap att ta sig fram.

De flesta av dem som omkom var kvinnor och barn, uppgav en källa inom Iraks inrikesdepartement.

– De flesta dog genom drunkning eller därför att man trampade på dem.

Myndigheter uppgav också att 25 personer dött efter att ha blivit avsiktligt förgiftade i området. Medlemmar av shiamilis uppmanade via högtalare folk att inte dricka vatten som köpts i närheten.

Sistani-maning

Spänningen tilltar mellan framför allt shiamuslimer och sunniaraber inför den folkomröstning om Iraks nya författning som ska hållas i oktober.

Shiamuslimerna, som utgör den största folkgruppen, har till följd av att Saddam Hussein störtades skaffat sig inflytande. I dag är det shiiterna och den kurdiska befolkningen – också den förtryckt av Saddam – som styr utvecklingen på det politiska planet, medan sunni-araber ser sig som förlorare.

Storayatollan Ali al-Sistani, landets främste shialedare, uppmanar irakierna att sluta leden och inte ge efter för de viljor som vill splittra folket.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM