Valpen skulle bli hajmat

Levande hundar och katter används som bete

Foto: RSPCA
chockbilden Labradorvalpen skulle användas som bete vid hajfiske.
NYHETER

På ön Reunion används levande hundar och katter som hajbete.

Efter att de otäcka bilderna spridits över världen har protesterna börjat välla in.

Nu har de lokala myndigheterna lovat krafttag.

Bilden på den sex månader gamla labradoren togs i september 2003. Då ställde den till en skandal genom att avslöja de brutala fiskemetoderna på ön Reunion, som tillhör Frankrike och ligger i Indiska oceanen öster om Madagaskar.

Mindre nogräknade fiskare använder sig av levande djur, både hundar och katter, för att fånga hajar. Grova krokar träs genom nos och tassar, därefter släpas djuren efter båten som bete.

Villkorligt straff

Labradoren skulle ha gått samma öde till mötes, men lyckades smita och återvända till sin ägare. Då hade den fortfarande krokarna kvar, skriver Reunion-tidningen Clicanoo.

Man lyckades spåra upp förövaren, som dömdes till cirka 4 000 kronor i böter och 3 månader villkorligt för grymhet mot djur. Sedan dess har verksamheten kunnat fortgå i det tysta. Trots påtryckningar från lokala djurrättsorganisationen har myndigheterna inte ingripit.

Fisket har fortsatt

Clicanoo kunde nyligen visa nytagna bilder som visar att fisket fortsatt. Nu har såväl franska som engelska djurvänner engagerat sig i frågan.

Den internationella djurrättsorganisationen Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) är mycket upprörda över fiskesättet och har organiserat en protestlista på sin hemsida.

– Detta är nog det värsta och mest brutala vi någonsin sett, säger talesmannen Paul Littlefair i ett uttalande.

– Metoden är både olaglig och barbarisk. Vi förväntar oss att de franska myndigheterna sätter stopp för den här sortens tortyr, säger Paul Littlefair.

Stor polisoperation

Protesterna verkar ha gett resultat.

I går genomförde polis och kustbevakning en gemensam operation för att stoppa verksamheten. Men att söka igenom 2 000 kvadratkilometer kust är ”som att söka efter en nål i en höstack”, konstaterar Clicanoo.

Trots detta menar myndigheterna att operationen inte varit verkningslös, utan att den har skickat ut viktiga signaler till såväl fiskare som djurvänner att bruket inte tolereras.

Lokalbefolkningen rasar

På Clicanoos insändarsidor har lokalbefolkningen rasat mot den barbariska fiskeformen och över den bild som omvärlden nu får av ön.

Enligt dem är den här formen av hajfiske en marginell företeelse och Reunion-borna älskar sina husdjur lika mycket som man gör i resten av världen.

Anders Thoresson, Karl Thor

ARTIKELN HANDLAR OM