Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Eniga experter: Undvik stora folksamlingar

    Nitton bomber på fem år. Trots det bedömer experterna det som riskfritt att semestra på Bali.

-Eftersom det precis har smällt tror jag att det är en förhållandevis säker plats just nu, säger docent Gunnar Jervas

1. Är det säkert att åka till Bali och Indonesien?

2. Hur kan man på plats skydda sig mot terrorattentat?

3. Vilka platser avråder du från att besöka?

Olle Törnquist, professor i statskunskap och expert på Indonesien vid Oslo universitet:

1. Ja, det är inte farligare att besöka Indonesien än vad det är att gå ut en kväll i Stockholm. Jag har mycket svårt att tänka mig att man som turist inte går säker på Bali just nu.

2. Genom att undvika utpräglat västerländska barer där spriten flödar och lättklädda damer cirkulerar. Speciellt barer som tenderar att inte släppa in lokalbefolkningen riskerar att bli terrormål.

3. Det är helt omöjligt att svara på. När det gäller Indonesien tycker jag att man inte ska åka till Aceh. Inte för att det skulle vara farligt utan för att man som turist är ivägen för de som jobbar med att få ordning där.

 

Gunnar Jervas, säkerhetspolitisk expert och konsult:

1. Ja. Eftersom det precis har smällt tror jag att det är en förhållandevis säker plats just nu. Det tar lång tid att planera en sådan här attack och just nu är ju alla motaktiviteter på topp.

2. Undvik populära restauranger med mycket folk. Den som spränger bomber vill oftast döda så många människor som möjligt, därför väljer de populära ställen och inte någon öde strand när de slår till.

3. I den delen av världen skulle jag nog känna mig trygg nästan överallt. Däremot tycker jag inte att man ska åka till Gaza. Irak är väl heller ingen höjdarsemester just nu.

 

Bo Janzon, f orskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut:

1. Ja, det är inte sannolikt att det ska ske några fler attacker just nu. En sådan här operation kräver stora resurser och lång planering. Risken är mindre nu än för en vecka sedan.

2. Undvik stora folksamlingar och publika evenemang av olika slag. Den som är orolig bör väl hålla sig inne på hotellet.

Irak är det nog inte så många som turistar i just nu. Men

3. Indonesien och länderna runt omkring är förhållandevis säkra. Det kan lika gärna smälla i Stockholm som i Djakarta nästa gång.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet