Fånglägret ska knäcka miljardären

Oligarken utmanade Putin - blev förvisad till Sibirien

1 av 3 | Foto: AP
strålning, smitta och trängsel Fångarna i läger YaG 14/10 bor i sovsalar i stora baracker - 100 man i varje. Tuberkulos och andra sjukdomar härjar. Strålning från urangruvorna i närheten är en annan hälsorisk.
NYHETER

Den fängelsedömde ex-miljardären Michail Chodorkovskij ville ta en plats i ryska riksdagen.

Då fick president Putin nog.

Han lät sätta den före detta oligarken på ett godståg till Sibirien.

Foto: SCANPIX

I sex dagar satt Chodorkovskij ensam i den fönsterlösa vagnen, kopplad till ett tåg på transsibiriska järnvägen. Sista biten till Krasnokamensk fick den 42-årige trebarnsfaderns vagn hakas på ett annat tåg.

Påminner om Stalin

Transporten påminner om deporteringarna av politiska fångar under Stalins skräckvälde. Det gäller också beteckningen på anstalten där Chodorkovskij ska tillbringa de närmaste sex åren. Fångläger YaG 14/10.

60 mil från Kina. Över 650 mil från familjen och advokaterna i Moskva.

Chodorkovskij har fått byta kostymen mot en lång svart skjorta och svarta byxor. Ett fastsytt emblem på skjortan talar om att han bor i barack nummer åtta av tretton, tillsammans med 100 andra fångar.

Tuberkulos och andra sjukdomar härjar. Strålning från urangruvorna är en annan hälsorisk.

-Kreml vill förgöra mig fysiskt, säger Chodorkovskij i ett skriftligt uttalande från sitt nya "hem".

40 minusgrader

Där gäller uppstigning klockan 6 varje morgon. Fångarna lagar all mat själva och tar hand om disken. 20 kronor per dag är den totala summan som spenderas per intern på mat, hygien och sängkläder.

Under vintern går temperaturen ner till 40 minusgrader. Trots det tvingas fångarna två gånger per dag till upprop utomhus.

Ett nytt liv för mannen som med över hundra miljarder kronor för två år sedan var rikast i Ryssland.

Till en början tydde allt på att den bedrägeridömde Chodorkovskij skulle placeras nära hemorten. Men under hösten startade han en kampanj för att bli vald till duman, det ryska parlamentet.

Chodorkovskijs politiska ambitioner var ett av Putins huvudmotiv för att dra igång den farsartade rättegången. Slutsatsen ligger nära att Chodorkovskijs försök att bli vald till duman gav Putin skäl att ta till den slutgiltiga hämnden.

"Han är inte knäckt"

Tanken är att Chodorkovskij ska glömmas bort därborta på tundran. Att hans familj och advokater inte ska orka besöka honom. Att han slutgiltigt ska knäckas.

Hans enda tröst i bedrövelsen är att hustrun Inna för första gången på två år nu kan träffa honom utan att en glasruta skiljer dem åt.

-Han är sig lik, sa fru Chodorkovskij efter sitt besök.

-Han är inte knäckt.

Wolfgang Hansson