Olyckssvenskar kom hem i dag

Foto: DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX
Under tisdagskvällen anlände planet från Teneriffa till Sturup med svenskarna som skadades i söndagens bussolycka.
NYHETER

Stockholm/Santa Cruz/Sturup

På tisdagskvällen landade 16 av de 28 olycksdrabbade svenska Teneriffa-turisterna på Sturups flygplats. De hör hemma i Kalmar, Växjö, Hässleholm, Höganäs och Lund.

Gruppen anlände med ett charterflyg, som efter landningen klockan 20.20 först tömdes på sina ordinarie passagerare. Därpå äntrade medlemmar ur flygplatsens krisstödsgrupp planet.

Ungefär hälften av hemvändarna ville ha stöd. Andra slussades till en personalmatsal där anhöriga väntade. Åter andra fick hjälp med bagage och hemtransport.

Samtliga hade i förväg bett att få slippa möta det väntande pressuppbådet.

– Medierna har ringt så mycket på deras telefoner att det blivit besvärande i den traumatiska situation de befinner sig i, sade Ystadspolisens informatör Ewa Gun Westford som ingår i krisstödsgruppen.

Tre döda

Den svårast skadade turisten, en kvinna med allvarliga skärsår, låg på bår som en cateringbil lyfte ur planet. Hon fördes med ambulans till sjukhus.

Resten av turistgruppen kommer att kunna resa hem under de närmaste dagarna sedan utsända läkare och psykologer från SOS International i Köpenhamn gett klartecken. En del måste opereras före hemresan.

Vid söndagens olycka omkom en 5-årig pojke från Lund, en 60-årig kvinna från Höganäs och en 24-årig norska som var arrangören Apollos reseledare.

På bussen fanns 31 personer. Tre skadades mycket svårt, en av dem den spanske busschauffören, och ett tiotal allvarligt.

Tidigare artiklar:

TT