Svenskar smittade av salmonella på Mallorca

Internationellt team söker smittkällan

NYHETER

Tre svenskar har smittats av salmonella på Mallorca under hösten.

Utbrottet har smittat minst 32 personer som turistat på ön.

Ett internationellt team söker nu smittkällan.

Turisterna som blev smittade på semesterön fick varianten som kallas Salmonella Goldcoast. De var där mellan den 13 september och den 10 oktober.

Det skriver Dagens Medicin.se.

Förutom svenskarna var det britter och skottar, två danskar och en norsk turist som blev smittade. De bodde i olika lägenheter på olika platser på ön.

Enligt hälsovårdsmyndigheterna för de Baleariska öarna har man inte haft några fall av salmonellasmitta på Mallorca under 2005.

2 000 varianter

En internationell grupp gör nu en undersökning för att försöka spåra hur bakterien spritts på ön.

I den ingår den svenska epidemiologen Marika Hjertqvist. Hon ser optimistiskt på chansen att hitta smittkällan som i det här fallet är extra intressant för epidemiologerna.

- Varje år smittas folk på Mallorca. Men den här varianten av salmonellabakterien, Salmonella Goldcoast, är inte särskilt vanlig, säger hon till aftonbladet.se.

Det finns 2 000 olika varianter av salmonellabakterien. Sjukdomssymptomen man får av Salmonella Goldcoast skiljer sig inte från de vanliga salmonellasymptomen: ont i magen, feber och diarré.

- Det är det vanliga som gäller om man ska undvika smitta: hålla god hygien, se till att maten är genomlagad och skala frukten, säger Marika Hjertqvist.

Simone Söderhjelm