300 svenskar hedrar flodvågsoffer i Phuket

Två minnesceremonier under allhelgonahelgen

NYHETER

Stockholm

Invid stranden i Phuket samlas snart hundratals anhöriga till svenska tsunamioffer för minnesceremonier i anslutning till allhelgonahelgen.

Den första av dessa två ceremonier hålls på fredag.

Ceremonierna hålls på hotell Pearl Village i Phuket i Thailand med en veckas mellanrum och sammanlagt närmare 300 svenskar deltar. Det är mor- och farföräldrar, föräldrar och barn som förlorat hela eller delar av sina familjer.

- Anhöriga och andra som känner sig berörda ska få en möjlighet att tillsammans minnas och hedra de omkomna, säger Birgitta Darrell från Rådet för stöd och samordning efter flodvågskatastrofen, som ansvarar för de båda ceremonierna.

Efter att ha lyssnat på anhöriga tror hon att ceremonierna är viktiga för de ska kunna gå vidare i livet.

- För några är det en möjlighet att återkomma till den plats det hände. Och för andra att se en plats de bara hört talas om, säger hon.

Under den timslånga ceremonin läser bland annat författaren Ylva Eggehorn sin egen Hemfärdspsalm och musiker uppträder innan de sörjande ges möjlighet att gå de hundra meterna ner till havet och lägga blommor i vattnet.

Inför ceremonierna har rådet kontaktat alla som har anmält sig för att höra sig för om vilket stöd de behöver. Psykologer kommer att finnas på plats.

På Pearl Village Hotel finns även det svenska generalkonsulatet som upprättades i samband med katastrofen.

På årsdagen av katastrofen, den 26 december, anordnar Rådet minnesstunder i Khao Lak, Thailand samt i Stockholm, Malmö och Göteborg.

I flodvågskatastrofen på juldagen förra året omkom 543 svenskar och flera saknas fortfarande.

Varg Gyllander/TT