Tidigare friad fick fängelse för mord

Misshandlade 23-årige Tommy till döds

1 av 2
Tommy Thunberg blev mördad utanför sitt hem i Oxelösund natten till 21 maj.
NYHETER

Stockholm

De tre tonåringarna slog ihjäl Tommy Thunberg, 23, med plankor.

Tingsrätten dömde två av dem till sluten ungdomsvård, men friade den tredje.

I dag skärpte Svea hovrätt straffen – och dömde den tidigare friade 18-åringen till 5 års fängelse för mord.

Den 21 maj i år misshandlades Tommy Thunberg till döds utanför sitt hem i Oxelösund. De tre tonåriga gärningsmännen använde reglar och brädor som de tagit på ett bygge som tillhyggen. De slog minst fyra slag, varav det mot huvudet enligt rättsläkaren var direkt dödande.

– Det var samma kraft som när man hugger ved, berättade ett vittne i tingsrätten.

Kraftigt övervåld

Tingsrätten dömde männen för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Svea horätt ser betydligt allvarligare på gärningen och menar att det är mord.

De tre männen har agerat gemensamt och i samförstånd, menar hovrätten och avfärdar invändningen från en av dem att han befunnit sig i en nödvärnssituation. Tvärtom var det fråga om en tre mot en-situation, slår hovrätten fast.

Vem som utdelade det dödande slaget spelar ingen roll, men männens uppsåt har stor betydelse. De sökte själva upp Tommy Thunberg och hans sällskap och var uppenbart inställda på bråk. De har själva sagt att de var upphetsade och påverkade, skriver hovrätten.

Domstolens slutsats blir att de tre männen varit likgiltiga för effekten av sitt handlande. Att gärningen bedöms som mord beror på att det varit ett kraftigt övervåld från flera förövare mot ett värnlöst offer.

Två av männen, en 17-åring och en 18-åring, fick sina straff fastställda, tre års sluten ungdomsvård. Den tredje, en 18-åring, som friades av tingsrätten döms för mord till fängelse i fem år.

Åldern bestämmer straffet

Kammaråklagare Michael Forsberg säger i en kommentar att han är nöjd med den nya brottsrubriceringen och även med påföljderna.

- Det var ju mord jag åtalade för i första hand, säger han till TT.

Målet har tydliga paralleller till den uppmärksammade dödsmisshandeln på Kungsgatan där otydliga vittnesmål och ett snabbt händelseförlopp gav ett svårt bevisläge och milda domar.

De två män som dömts till sluten ungdomsvård var båda 17 år när mordet begicks. Det är därför de slipper fängelse. Den tredje mannen var 18 år och någon annan påföljd än fängelse kan trots hans ungdom och trots att han tidigare var ostraffad inte komma i fråga, skriver hovrätten.

Tidigare artiklar:

Anders Thoresson, TT