Åklagare ska granska Ringholms klubb

Förundersökning om skattebrott inledd mot Enskede IK

NYHETER

Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning mot vice statsminister Bosse Ringholms klubb Enskede IK.

– Förundersökningen sker under rubriken skattebrott, säger chefsåklagare Kent Madstedt till aftonbladet.se.

Bosse Ringholm.

Det har stormat friskt kring idrottsklubben Enskede IK, där Bosse Ringholm har varit ordförande. Avslöjanden i media har visat på hemliga avtal om svarta löner i form av reseersättningar och sponsorpengar som har undanhållits skatt.

Förmåner granskas

Skatteverket la för ett par veckor sedan fram sin granskning av föreningen. Då konstaterades att klubben undanhållit cirka 950 000 kronor från beskattning.

Nu har Ekobrottsmyndigheten inlett en förundersökning om skattebrott. Med det menas att man antingen har lämnat en oriktig uppgift i en deklaration eller att man har låtit bli att deklarera fast man borde.

– I det här fallet är frågan om förmåner har utgått från klubben utan att de har tagits upp i deklarationen, säger Kent Madstedt.

Ingen skäligen misstänkt

– Det finns ingen skäligen misstänkt. Det jag gör nu är att agera på den lägsta möjliga misstankenivån, där det finns anledning att anta brott, säger Kent Madstedt.

Nu ska Ekobrottsmyndigheten sätta samman en grupp som ska jobba med fallet.

– Vi börjar med att lokalisera handlingar och titta på utbetalningar. Sen ska vi höra personer som vet hur administrationen och ekonomin är organiserad i klubben.

Kommer det bli aktuellt att höra Bosse Ringholm?

– Det är inte aktuellt för närvarande. I sådana här utredningar brukar man arbeta sig utifrån och in och nerifrån och upp, säger Kent Madstedt.

Ekobrottsmyndigheten räknar med att ärendet kommer att ta minst en månad att utreda.

Var ordförande

De misstänkta skattebrotten ska ha skett när Ringholm var styrelseordförande i fotbollsklubben och samtidigt idrotts- och finansminister under åren 2000 till 2004.

Bosse Ringholm har förklarat bristerna med dåliga rutiner, bristande kompetens, slarv och krångliga skatteregler.

Läs mer

Tidigare artiklar

Anders Thoresson