Rädda – och förbannade

Åtta av tio kvinnor rädda för att vara ute ensamma när det är mörkt

NYHETER

- Jag blir hellre skjuten än våldtagen.

Så skriver en av många kvinnor som hört av sig till Aftonbladet.

Andra beskriver ångesten att gå hem själv från jobbet runt midnatt och alltid vara rädd.

Åtta av tio svarar att de är rädda för att bli överfallna av en våldtäktsman - och rädda för att ingen tror att det var sant.

Det handlar om en rädsla som påverkar hela vardagslivet.

Den som inte själv drabbats har ofta en väninna som råkat illa ut. Och de många som inte blivit trodda när de anmält en våldtäkt mår dåligt mycket lång tid efteråt.

- Ångesten, förnedringen. Känslan av att vara smutsig, ilskan mot han som gjorde det - och samhällets åsikter, skriver en av många läsare som hört av sig.

Unga och gamla

Det är vuxna kvinnor, unga kvinnor, mammor och döttrar. Och nästan alla känner oro på grund av ökningen av antalet överfallsvåldtäkter.

Fler än 80 procent av Aftonbladets kvinnliga läsare är oroliga att vara ute ensamma när det är mörkt - och många är dessutom förbannade.

- Det är rent sagt för jävligt att jag 38 år gammal ska behöva vara rädd. När jag var 14 år blev jag våldtagen på Teneriffa, så jag vet vad alla tjejer går igenom nu, berättar Susanne.

"Jag blev drogad"

Hon är långt ifrån ensam.

Signaturen Anonym berättar hur hon blev drogad på krogen och vaknade hemma hos en kille som våldtagit henne.

”Jag kände mig otroligt kränkt, smutsig och förnedrad. Jag mådde dåligt väldigt länge av det. Idag mår jag bra, men ibland när jag blir påmind av det eller jag tänker på det gråter jag fortfarande. Enligt killen är han oskyldig - han sa att han inte förstod att jag inte ville."

"Jag är alltid rädd"

Många kvinnor känner sig också maktlösa inför hotet.

Att gå hem ensam efter jobbet när man slutar runt midnatt är en mardröm.

- När jag slutar vid 24-tiden och ska åka hem är jag alltid jätterädd och känner mig väldigt otrygg. Det är nästan som om jag bara väntar på att snart kommer nåt hända mig, berättar Maria.

Signaturen Johanna berättar att en av hennes närmaste vänner blivit våldtagen. Efter det är hon alltid rädd när hon ska gå ut.

- Killars beteende ute på krogen är också värre. Sist jag var ute stod fyra killar och tafsade på mig samtidigt. Jag har alltid pengar med mig numera så jag kan ta taxi hem. Förut undvek man att gå i parker i mörker men nu kan det ju ske varsomhelst så man känner sig inte trygg.

Även i landsorten

Rädslan finns inte bara i stora städer:

- Jag är jätterädd fast jag bor i en småstad som Hudiksvall. Här har det hänt flera överfall och våldtäktsförsök den senaste tiden. Jag går inte ut ensam längre och min dotter får absolut inte gå hem själv efter mörkrets inbrott, skriver en läsare som vill vara anonym.

Signaturen ”26 år och förbannad” skriver att hon hellre råkar ut för det som oftare drabbar män utomhus:

- Jag blir hellre nerslagen och skjuten än våldtagen. Problemet är att det aldrig finns några resurser när det gäller problem som bara är kvinnors. Om ingen vuxen man vi litar på kan följa oss hem så får

polisen ställa upp med eskort eller gratis taxi.

Hängs ut som slampa

Många kvinnors rädsla för våldtäkt handlar också om förlorad heder och rädslan för att inte bli trodd:

- Först ska man gå runt och vara rädd för att bli överfallen, misshandlad och förnedrad. Sedan skall man genom utfrågningar om man tycker om hård sex, om hur många partners man haft, hur man var klädd. Man riskerar att bli hängt ut som en korkad slampa som får skylla sig själv, berättar signaturen Inga-Lill.

- Egentligen är det sjukt. Slår nån mig i skallen och snor mina pengar är det knappast nån som tvivlar på att jag är offer för ett våldsbrott. Då behöver jag inte känna mig skitig, äcklig och gå runt och skämmas.

- Blir jag överfallen skall jag slåss, även om det innebär att jag blir mördad i stället för "bara" våldtagen.

Tidigare artiklar

Caroline Olsson