Hemliga gäng styr sossarna

Nätverk sitter på all makt

1 av 5
PERSSONS GÄNG Finansminister Pär Nuder, statssekreteraren Sten Olsson och vice statsminister Bosse Ringholm. Perssons företrädare Ingvar Carlsson gästar s-kongressen, men ingår inte i Persson-gänget. Det gör däremot statssekreteraren Jan Larsson (saknas på bilden).
NYHETER

MALMÖ

Hemliga nätverk har makten på s-kongressen.

De hetaste stridsfrågorna avgörs bakom kulisserna - och nu är feministerna på väg att tvinga fram fler pappamånader i föräldraförsäkringen.

Frågan om pappamånaderna avgörs formellt ikväll, men kan vara avgjord långt innan debatten startar.

På ett hemligt möte i går kväll satte pappaledighetens främsta förkämpar press på socialminister Berit Andnor att vika fler månader till männen. S-kvinnorna, SSU, ombud från hälften av partidistrikten och ett par av fackförbunden deltog i samtalen.

-Det lutar åt att vi skriver "vi ska reservera fler månader till pappan under nästa mandatperiod", säger en person med stor insyn i förhandlingarna.

Ovanligt stark grupp

Att försöka avgöra frågor i förväg är inte unikt för föräldraförsäkringen.

Från kongressens första dag har ombuden sett till att liera sig med åsiktsfränder från hela landet.

En ovanligt stark grupp på Malmökongressen är de alltmer sammansvetsade kommunalråden. De har gått samman för att flytta makt från regering och riksdag till kommuner och landsting. Men de verkliga tungviktarna är personerna närmast statsministern - "Perssons gäng".

Anette Holmqvist, Elisabeth Marmorstein