Helikopterkrasch i havet

Militär Superpuma störtade utanför Blekinge

NYHETER

Helikoptern var ute på övning med en militär räddningsbåt när olyckan hände.

Alla åtta ombord kunde räddas välbehållna.

Varför Superpuman störtade i havet var på tisdagen oklart.

Larmet om att en av flygvapnets helikoptrar av typen SuperPuma störtat i vattnet kom strax efter halv åtta på tisdagskvällen.

- Klockan 19.31 anropade räddningsbåten Lindeskär och säger att man sett vad man tror är helikoptern gå i vattnet, berättar Peter Lindquist, presstalesman vid Flygräddningen.

Välbehållna

Larmet fick många att omedelbart dra sig till minnes den tragiska helikopterkraschen i november 2003, då en militär Superpuma från flygflottiljen Säve störtade i havet vid Rörö utanför Göteborg i samband med ett rutinuppdrag.

Den gången fanns sju personer ombord. Bara en överlevde, en 19-årig värnpliktig.

- Men vi hann nätt och jämnt att börja återutsända detta och larma ytenheter när helikoptern ropade in och sa att man var välbehållna, säger Lindquist.

Skulle öva

Olycksplatsen ligger cirka fyra distansminuter syd-sydost om fyren Gåsfeten söder om Ronneby i Blekinge skärgård.

Helikoptern hade utgått från Kallinge flygflottilj F17 och skulle öva sjöräddning tillsammans med flygvapnets räddningsbåt Lindeskär när något hände.

- Vad vet vi inte. Något hände som gör att de hamnade i vattnet. Men flottörerna löste ut och helikoptern ligger nu och flyter i vattnet.

Besättningen om fem personer hade sällskap av tre civila ombord när olyckan hände. Sammanlagt fanns åtta personer ombord, som alla hamnade i vattnet.

Flygvapnets räddningsbåt Lindeskär plockade upp de åtta som gått i en flotte och transporterade dem i land. Ingen av de ombordvarande hamnade i vattnet. De fördes sedan med buss till F17 där de skulle genomgå så kallad debriefing.

Bärgad

Två sjöräddningsenheter och en kustbevakningsbåt larmades till platsen för att bevaka den havererade helikoptern som senare bogserades till Gö fiskehamn utanför Ronneby och förtöjdes i väntan på bärgning.

Statens haverikommission anländer till Kallinge under onsdagen.

Helikoptern tillhör Flygvapnets helikopterflottilj med huvudsäte på Malmen i Linköping, men var baserad i Kallinge.

Superpuma HKP10 har varit en av flygvapnets modernaste helikoptrar. Den är tillverkad av Aerospatiale, nuvarande Eurocopter, i Frankrike och levererades till Flygvapnet under åren 1988–95 och finns i tio exemplar. I dag håller den på att ersättas av nyare modeller.

Förutom olyckan vid Rörö för två år sedan har ytterligaren en Superpuma havererat.

Den 11 augusti 2000 kraschad en helikopter från F21 i Luleå mot en bergvägg i samband med ett räddningsuppdrag vid Kebnekaise. Helikoptern störtade flera hundra meter och alla tre ombord omkom.

Tidigare artiklar om Säve-olyckan

Caroline Olsson, TT