Upploppen sprider sig i Paris förorter

Moskébomb satte ny fart på våldet

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN /pressens bild
fler förorter drabbas Upploppen som startade i Clichy-sous-Bois sprider sig nu till allt fler förorter kring Paris. Under natten till onsdagen förstördes en mattaffär i förorten Bondy.
NYHETER

Paris

Oroligheterna mellan ungdomar och polis spred sig under tisdagskvällen till flera nya orter både norr, öster och väster om Paris.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN /pressens bild
En utbränd lastbil i den nordliga parisförorten Sevran. För sjätte natten i rad skakar upploppen förorterna kring den franska huvudstaden.

Sammandrabbningar mellan polis och ungdomar ägde rum i ett 15-tal förorter i Parisregionen. Det innebär att oroligheterna, som startade i torsdags i förorten Clichy-sous-Bois nordöst om Paris, ytterligare spritt sig. Totalt brändes ett 60-tal bilar under natten.

Det hela började i torsdags kväll, då två pojkar, 15 och 17 år gamla, brändes till döds sedan de tagit sig in på en transformatorstation i Clichy-sous-Bois.

Inrikesminister Nicolas Sarkozy meddelade snabbt att pojkarna misstänkts för att ha brutit sig in i ett skjul på ett bygge men att de inte var förföljda av polisen just när de flydde in på transformatorstationen. Det har sedan visat sig att det inte fanns några brottsmisstankar mot pojkarna. Händelseförloppet är fortfarande oklart.

”Bara” 18 bilar brändes

Polisens misstänkta inblandning och ministerns snabba fördömande av pojkarna ledde till att ungdomar gav sig ut på gatorna för att vandalisera och slåss med polisen.

När någon i söndags kastade in en tårgasbomb i moskén i förorten tog våldsreaktionerna förnyad fart.

Natten till tisdagen brändes ”bara” 18 bilar, men oroligheterna spred sig till bland andra grannförorterna Aulnay-sous-Bois och Sevran.

De döda pojkarnas familjer vägrade i måndags att träffa inrikesminister Nicolas Sarkozy men togs på tisdagskvällen emot av premiärminister Dominique de Villepin, som samtidigt bjudit in inrikesministern. Villepin lovade familjerna att bringa klarhet över omständigheterna kring den här olyckan.

Senare på kvällen träffade Sarkozy en grupp ungdomar från Clichy-sous-Bois tilsammans med polisrepresentanter och komunpolitiker, för att diskutera hur man ska få ett stopp på våldet.

Torun Börtz/TT