Sida kan ha blåsts på 20 miljoner

Konsult misstänks ha förskingrat biståndspengar till Kenya

NYHETER

Stockholm

Nu har polisen inlett en förundersökning av svindel med Sidapengar. Enligt misstankarna har uppåt 20 miljoner kronor, avsedda för olika projekt i Kenya, försvunnit under tio år.

Polisen utreder misstankarna om brott sedan två månader, uppger tidningen Dagens Nyheter. Sidas chefsjurist Lars Hobert säger att ärendet är så känsligt att hittills har bara de som behövt veta något fått upplysningar.

Misstankarna gäller grov trolöshet mot huvudman alternativt grovt bedrägeri. I anmälan till polisen ska namn på en Sidakonsult finnas med. Organisationen som handskats med pengarna från biståndsorganet anges också i anmälan. Både konsulten och organisationen misstänks för brottsligt förfarande,

I februari avgick Kenyas ledande korruptionsbekämpare John Githongo sedan han misslyckats med att stävja korruptionen i landet. Han var rådgivare vid president Mwai Kibakis byrå för etik och samhällsstyrning. Men Githongo mötte hårt motstånd mot sitt arbete inifrån regeringskansliet och hans belackare hotade honom.

- Det är väl ett bevis på att han gett upp, sade journalisten och Afrikakännaren Victoria Engstrand till TT när uppgiften om avgången blev känd.

Kenya är ett av Sveriges stora biståndsländer dit 730 miljoner kronor går åren 2004-2006.

TT