Upplopp i Buenos Aires efter tågförseningar

Tåg sattes i brand - kvarter slogs sönder

NYHETER

Ett helt kvarter slogs sönder och tåg sattes i brand när förseningar i morgonens tågtrafik ledde till kaos i en förort till Buenos Aires på tisdagen.

I fem timmar kämpade välbeväpnad polis mot en upprörd folkmassa.

Totalt greps 87 personer i våldsamheterna i Haedo nordöst om Argentinas huvudstad Buenos Aires och minst 18 personer skadades, enligt tidningen La Nación. Tågen som passerar Haedo är ökända. I morgonrusningen hänger folk utanför vagnarna för att överhuvudtaget kunna följa med in till huvudstaden. Missnöjet är stort bland passagerarna som är vana vid att tågen alltid är försenade och mest liknar olagliga djurtransporter. På tisdagen var det många som fick nog.

Panik utbröt

Allting började när ett tåg blev stående på perrongen och passagerarna i de proppulla vagnarna uppmanades att stiga av på grund av tekniskt fel. Trafiken var då redan kraftigt försenad. Strax därefter sattes två tomma tåg i brand och panik utbröt. Upploppen spreds även till området omkring tågstationen; affärer slogs sönder och rånades innan polisen kunde få kontroll över situationen.

Källor på det argentinska inrikesministeriet uppgav till tidningen Clarín att medlemmar av den trotskistiska gruppen Quebracho ska ha lett upproret och fått många unga med sig. I Argentina är det inte ovanligt att radikala politiska grupper söker sig till oroshärdar.

Polisen svarade med stenhårt motstånd. Bilder på blodiga ungdomar som fick stryk vevades i de argentinska tv-kanalerna, men ungefär hälften av de som skadades uppges vara poliser och brandmän.

Claes Aronsson/TT