Fladdermöss sprider rabies till människor

23 döda efter bett i Brasilien

Foto: ap
En brun fladdermus – helt ofarlig för människor. Men i norra Brasilien har flera människor under de senaste två månaderna avlidit efter attt ha blivit bitna av så kallade vampyrfladdermöss som burit på rabiessmitta.
NYHETER

I norra Brasilien har rabiessmittade fladdermöss bitit tusentals människor.

23 smittade personer har dött de senaste två månaderna.

Avverkningen av skogarna i Amazonas kan vara orsaken till att de flygande vampyrerna ger sig på människor.

I tusental sveper de livsfarliga fladdermössen in över städer och byar i norra Brasilien. De söker sin basföda, blod från varmblodiga djur. Och nu söker de den hos människor.

Själva bettet från det lilla djuret är inte så farligt.

Men de så kallade vampyrfladdermössen bär ofta på den dödliga rabiessmittan. Utan behandling dör en smittad människa på några dagar.

Symptomen är bland annat feber, ångest, sömnlöshet, förlamning och sväljsvårigheter.

20-åring dog förra veckan

20-åriga Valnice Santos från den nordliga staden Turiacu är det senaste offret. Hon dog under förra veckan efter att en fladdermus tagit sig in i hennes hus och bitit henne.

Det skriver norska Dagbladet.

Epidemiologen Henrique Jorge dos Santos som arbetar vid hälsovårdsmyndigheterna i delstaten Maranhao, tror att avverkningen av regnskogarna är orsaken till att fladdermusen söker sin föda hos människan.

- Förra månaden dog 16 personer, smittade av en fladdermuskoloni när den invaderade tusentals hem i staden Maranhao nära en sumpmark.

- Ytterligare sex, sju dödsfall har skett i städer som gränsar till ett skogsområde där man bedriver kraftig avverkning. Det tyder på att fladdermössen blivit tvingade att lämna sina naturliga områden, säger dos Santos enligt Dagbladet.

Angriper på natten

1 350 personer har blivit behandlade mot rabies de senaste månaderna. Hur många av dem som var smittade är oklart.

Alla angrepp har skett på nätterna. Djuren har flugit in genom öppna fönster och i vissa fall genom hål i väggar och golv.

Myndigheterna försöker massavliva djuren. De fångar några och besprutar dem med ett gift som man hoppas djuren sprider. På så sätt kan hela kolonin förgiftas.

Varje år sedan 1986 sker några rabiesutbrott i Brasilien. Den värsta smittspridningen skedde 1990 då 73 personer dog.

I maj i år dog elva människor i delstaten Para, ett av de områden som åter är drabbat.

Simone Söderhjelm