Stoppa skräcken

Foto: HELENA MELIN
här grips våldtäktsmannen Överfallsvåldtäkterna har ökat med 40 procent på fem år. Lotta, 29, våldtogs mitt på dagen?–?mitt i Karlstad. En dag i februari tog hon en kopp kaffe med en okänd man som hon tyckte verkade ensam. Han följde efter och våldtog henne här i gångtunneln. Mannen, som greps efter en polisjakt genom stan, var hivsmittad.
NYHETER

Det är nog nu.

Vi säger stopp.

Och vi tänker visa det.

I dag sätter vi och alla andra män på Aftonbladet på sig det Vita bandet.

Tio grova våldtäkter och överfall på kvinnor på två veckor. En ökning av överfallsvåldtäkterna med nästan 40 procent på fem år - 769 anmälningar bara i fjol.

Vi kan prata om jämställdhet i många termer och sammanhang, men så länge kvinnor och tjejer inte går trygga på våra gator förblir Sverige ett u-land i sammanhanget.

Nu tar vi tillbaka parkerna, gångvägarna, de mörka gatorna och torgen - vi män, för det är våra döttrar, systrar, kompisar, fruar och flickvänner som är offren.

I sju år har Kim Anderzons man Lars Naumburg drivit kampanjen Vita bandet i Sverige. Med en enkel symbol kan du tydligt visa att du är en man som tänker gripa in när en kvinna riskerar att bli utsatt för en våldtäkt.

Sätt på dig Vita bandet i dag, det gör vi på Aftonbladet.

Det är nog nu.

Så gör du det vita bandet

Läs mer:

Tidigare:

Anders Gerdin, Kalle Jungkvist