”CIA har hemliga fängelser i Östeuropa”

Washington Post: Där förvaras terrormisstänkta som gripits av USA

NYHETER

Terrormisstänkta fångar som gripits av USA förvaras utan kontakt med omvärlden i flera hemliga fängelser världen över, skriver The Washington Post. Flera av CIA:s "svarta platser" sägs finnas i demokratier i Östeuropa.

Efter kontakter med amerikanska myndigheter har tidningen beslutat att inte avslöja vilka europeiska länder det rör sig om, ej heller om de är EU-medlemmar eller kandidatländer.

Att yppa denna information skulle kunna "störa arbetet med kontraterrorism" i dessa länder, skriver The Washington Post.

Avslöjandet handlar inte om kända amerikanska anläggningar som Guantánamobasen på Kuba - spiontjänsten CIA:s hemliga fängelser är kända bara av ett fåtal tjänstemän i USA och i de aktuella länderna.

Östländer nekar

Efter avslöjandet medgav Tjeckien på onsdagen att har USA begärt att få anlägga ett häkte för terrorfångar på tjeckisk mark - men fått avslag. Ungern, Bulgarien och Slovakien förnekade alla att sådana fängelser finns på deras mark, rapporterade AFP.

Ett 30-tal individer sägs hållas fånga av CIA, helt isolerade från omvärlden och helt utan juridiska rättigheter. De sitter i mörka, ofta underjordiska celler och förhörs med metoder som är förbjuda enligt internationell och amerikansk lag, skriver Washington Post.

Ytterligare 70 terrormisstänkta ses som mindre viktiga och hålls fångna av lokal säkerhetspolis men med amerikanskt stöd i länder som Marocko, Egypten, Jordanien och Afghanistan.

Detta förfarande kallas "rendition", som i fallet med de två egyptier som avvisades från Sverige i december 2001 och överlämnades till CIA på Bromma flygplats i Stockholm för transport till Egypten.

"Hemsk börda"

Systemet med CIA:s "svarta platser", som de kallas i hemliga amerikanska dokument, inrättades direkt efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001.

CIA:s fängelser har börjat väcka kritik från människorättsgrupper, och inom underrättelsetjänsten växer frustrationen, uppger The Washington Post. Ingen långsiktig plan fanns när systemet inrättades, och ingen kan svara på vad som ska ske med fångarna.

- Det är helt enkelt en hemsk börda, säger en källa till tidningen.

CIA ville på onsdagen inte kommentera uppgifterna.

TT