Nu säger 95 000 ifrån

Sverige stöder kampen

1 av 3
Peter Jöback, 34, musikalartist, London och Stockholm: - Det känns bra att bära det Vita bandet. Det är viktigt att stoppa våldet mot kvinnor.
NYHETER

Sverige stöder Aftonbladets Vita band.

Över 95000 svenskar kräver: Stoppa våldtäkterna.

-Kampanjen är ett mycket bra initiativ. Självklart håller jag med, säger Göran Persson.

Den politiska eliten, etablerade musiker och skådespelare samt mängder av privatpersoner har kontaktat Aftonbladet. Alla är överens. De kräver ett stopp på våldtäkterna.

"Viktigt att agera"

- Det är fruktansvärt hemskt. Vi måste hjälpa pojkarna i samhället att förstå vad riktig kärlek är, säger skådespelaren Michael Nyqvist.

Aftonbladets kampanj, Vita bandet, tar aktivt ställning mot överfallsvåldet på kvinnor.

Kraftiga reaktioner

Uppmärksamheten kring det ökade antalet våldtäkter har väckt kraftiga reaktioner från tidningens läsarkrets. Tina Ahlin, musiker, är nära bekant till en kvinna som nyligen våldtogs på öppen gata i Stockholm.

-Extremt obehagligt att alltid leva med rädslan att man när som helst kan bli överfallen och våldtagen. Det är viktigt att Aftonbladet agerar och försöker få stopp på eländet, säger hon.

Persson bär ett band

På socialdemokraternas kongress i Malmö gjorde Vita bandet succé. Alla ville ha ett - även statsminister Göran Persson.

- Vita bandet är en signal till andra, att ställa upp, säger statsministern.

Samma dag fattade s-kongressen beslut om nya insatser mot kvinnovåldet. Bland annat vill man satsa på bättre behandlingsmetoder för de män som utövar våld mot kvinnor och för de barn som blir vittnen till våldet.

Fler som säger ifrån

Läs mer:

Tidigare:

Anders Haraldsson, Irene Beertema

ARTIKELN HANDLAR OM