”Det här är en katastrof för oss”

Svensk Handel: Det första som töms är bankomaterna

NYHETER

Om några dagar kommer kontanterna att vara slut i bankomaterna och butikerna kommer att sitta fast med sina dagskassor.

– Det här är en katastrof för oss, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Foto: BJÖRN LINDAHL
– Vi klarar inte av att pengaflödet stannar av så det här är en katastrof för oss, säger Dick Malmlund.

Nu nalkas allhelgonahelgen och många kommer att handla både presenter och mat - med kontanter. När kontanterna sinar i bankomaterna blir inte bara konsumenterna lidande utan också handeln som är beroende av ett pengaflöde.

– Vi klarar inte av att pengaflödet stannar av så det här är en katastrof för oss, säger Dick Malmlund.

Svensk Handel ska under morgondagen sätta sig ner och försöka komma fram till en bra lösning på problemet men redan nu finns idéer.

– Det första som töms är bankomaterna, för vi har ju pengar i butikerna och vi har redan pratat om att betala tillbaka pengar till kunderna i stället för att åka med alla transporter, säger Dick Malmlund.

Ta ut kontanter i butikerna

Handelns förslag är att låta kunderna ta ut pengar i butiken på sina kort, i stället för att en väktare hämtar dagskassan och fyller på en bankomat ett stenkast därifrån. På så sätt slipper handeln lämna dagskassan i butiken över natten, och kunden får ut pengar på ett tryggt sätt.

Idag görs omkring 60 procent av alla köp med kort, och även om kortköp löser problemet med brist på kontanter så kan det bli en dyr affär för butiken.

– Det finns en liten hake med avgiften till banken, men bortsett från det så är det självklart bra med kortbetalningar. I nuläget blir det lite mer kostsamt för butiken men det är den bästa åtgärden för att minimera kontanterna.

"De har blivit rena vilda västern"

Dick Malmlund är inte förvånad över fackets beslut att stoppa värdetransporterna utan tycker att beslutet borde ha fattats för länge sedan.

– Det här borde samhället ha tagit tag i innan. Det här är inte ett securitasproblem, det är ett samhällsproblem att några individer kan hålla på på det viset.

Trots konsekvenserna för den svenska handeln så säger Dick Malmlund att han känner med väktarna som blir rånade gång efter gång.

– Det är ju inga stålmän som åker omkring utan människor som du och jag som också har familjer. Det har gått för långt nu, det har blivit rena vilda västern.

Therese Holmberg