”Jag lovar att inte slå mina barn”

Invandrare i Danmark ska tvingas skriva under kontrakt

NYHETER

Ett kontrakt för invandrare, där de lovar att betala skatt, jobba och inte slå sina barn.

Kontraktet kan snart bli verklighet i Danmark där det också blir svårare att få medborgarskap.

Invandringen i Danmark har länge varit på den politiska agendan. Under sommaren har Dansk folkeparti och regeringen diskuterat ett nytt kontrakt som alla flyktingar och invandrare får skriva på när de kommer till Danmark.

Lova att ta avstånd från terrorism

I kontraktet som ska gälla i minst tre år, eller tills personen får uppehållstillstånd, ska det framgå vilka skyldigheter och rättigheter personen har i det nya landet. ”Integrationsavtalen vilar på en grundläggande princip om att den enskilde utlänningen skall mötas med samma förväntningar och krav som andra medborgare i Danmark möts av” står det i förslaget.

I förslaget får personen bland annat lova att ta avstånd från terrorism, att inte begå brott, att alla barn har rätt till utbildning, att inte slå sina barn och att varje medborgare har ansvar för att försörja sig själv.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Ahmed Dualeh, ordförande i Somaliska föreningen i Aalborg säger till danska tidningen Politiken:

– Regeringen tror att den talar till en flock barbarer.

Även chansen till ett medborgarskap i Danmark har minskat. Det kommer i framtiden inte räcka med att man pratar danska, är bevandrad i dansk kultur och historia för att få ett danskt pass. Man ska dessutom ha bott och arbetat i Danmark i minst fem år. Fyra av dessa år måste personen ha varit anställd på samma arbetsplats.

Många kan inte få medborgarskap

Integrationsdepartementet uppger att regeringen och dess stödparti ”vill försäkra sig om att personer som uppnår dansk medborgarrätt kan visa förmåga att försörja sig själva”.

Mellan en fjärdedel och hälften av de drygt tio tusen invandrare som formellt borde kunna få danskt medborgarskap i år, sorteras nu bort.

– Det är en parameter för hur aktiv och integrerad man är som medborgare i Danmark, säger integrationsminister Rikke Hvilshöj.

Simon-Emil Ammitzböll, talesman för liberala Venstre, säger till tidningen Politiken att han är skakad.

– Jag begriper inte vad regeringen och Dansk folkeparti är rädda för. Det handlar om människor som redan har uppehållstillstånd och lever i Danmark. Varför ska de inte kunna få rösträtt och ett pass? Vad är problemet? frågar han

Skulle du skriva på?

Ett kontrakt där flyktingar och invandrare lovar att betala skatt, ta avstånd från terrorism och att inte slå sina barn. Kontraktet kan bli verklighet i Danmark inom kort.

Therese Holmberg, TT

ARTIKELN HANDLAR OM